Вести

У уторак, 19. септембра, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево уприличена је промоција књиге „Хрватима с љубављу”, чији су аутори Александар Нинковић Ташић и Бранислав Станковић, а коју је 2021. године објавила издавачка кућа „Васкрсење” из Београда. Овом књигом се, ослањањем на бројна до сада необјављена документа, есеје, писма и телеграме, доноси сведочанство да су Никола Тесла, Иво Андрић, Руђер Бошковић и Џиво Гундулић били и осећали се као Срби. Сабрана преписка на коју је овде указано јасно истиче традицију из које су потекли и из које су, својом генијалношћу, кренули да освајају свет.

Према речима аутора овом „заветном” књигом одлучили су да дуг мора да се врати и да треба заштитити српство великих умова и великих срца. „Наша правасходна намера је да чистог срца, хладне главе и мирне савести представимо најочигледније примере прелести похрваћења српске културне баштине и да их чињеницама потпуно разобличимо, те да их, тако оистиновљене, приближимо сваком добронамерном и истинољубивом како Хрвату тако и Србину јер дубоко верујемо да нас само Истина може ослободити од зла.”

Бранислав Станковић је истакао да је идеја настала када је објављена књига „Хрвати који су мењали свет”, у којој су четири великана српске културе и науке уврштена у хрватски национални корпус. У надахнутом излагању упутио је на бројне доказе који се налазе у књизи који сведоче о хрватском присвајању српске баштине.

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Аутор фотографија: Иван Спасојевић