Вести

У петак, 29. септембра у краљевачкој библиотеци уприличена је конференција за новинаре на којој је најављен Жички сабор библиотекара 2023, Краљевданска беседа, програми поводом обележавања Дечје недеље. Такође, саопштено је и име лауреата новоустановљене Награде „Златно слово Дејана Вукићевића”. Програме који нас очекују у првој недељи октобра најавили су Јасминка Марковић, директорка Библиотеке, Катарина Јаблановић, руководилац пројекта „Жички сабор библиотекара” и Ивана Ђикић, библиотекарка Дечјег одељења.

Јасминка Марковић је подсетила да је Награда „Златно слово Дејана Вукићевића” установљена за најбољу изложбу у библиотечко-информационој делатности реализовану у претходних годину дана. Награда која се састоји од златног медаљона и књиге др Дејана Вукићевића „Non imprimatur: цензура у библиотекарству и издаваштву” дар је породице Вукићевић. Жири је радио у саставу Гордана Ђилас, дипломирани библиотекар саветник из Библиотеке Матице српске, Драгана Милуновић, дипломирани библиотекар саветник из Народне библиотеке Србије, Наташа Антонијевић, Емилија Миловановић, дипломирани библиотекари саветници и Катарина Јаблановић, виши дипломирани библиотекар, из краљевачке библиотеке. На састанку одржаном 14. септембра већином гласова жири је одлучио да се Награда додели Оливери Недељковић, библиотекару саветнику  за изложбу „Српска поезија 20. века у фондовима Градске библиотеке ’Владислав Петковић Дис’”. „Оно што изложбу чини аутентичном јесте мултимедијалност и разноврсност грађе, одабране из богатих фондова Библиотеке и, за ову прилику, добијене од дародаваца. (…) На овај начин изложба служи на част нашој култури и право је освежење у начину презентације библиотечке грађе”, између осталог стоји у Образложењу жирија, истакла је директорка Марковић.

Директорка је подвукла још један важан догађај – традиционалну Краљевданску беседу, која ће бити уприличена у петак, 6. октобра са почетком у 12 часова. Беседник је др Срђан Пириватрић, историчар у Византолошком институту САНУ, а у уметничком програму наступиће Црквени хор „Свети Сава” из Краљева, под управом диригента Драгане Ђокић. Наговестила је реализацију бројних програма и радионица до краја октобра, обележавање 14. октобра, учешће на 66. Међународном београдском сајму књига, што ће бити посебно најављено.

Катарина Јаблановић је најавила „Жички сабор библиотекара 2023”; реализује се шесту годину заредом, обухвата стручни скуп и пратеће програме и биће одржан 4, 5. и 6. октобра 2023. године у Краљеву.

Тема стручног скупа са међународним учешћем је „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека”. Поред представљања стручних и научних радова, четири по позиву, деветнаест по конкурсу, панел-дискусије „Издаваштво библиотека данас”, изложбене поставке „Награде и Повеља”, Сабор обухвата и три посебна пратећа програма – поетско-музичко вече „Гласови под нашим небом”, уручење Награде „Златно слово Дејана Вукићевића” и представљање књиге „Читам да се прочитам: десет разлога за читање књига у дигитално доба” проф. др Михе Ковача.

Ивана Ђикић јe истакла да поводом Дечје недеља Библиотека огранизује бројне програме и радионице за најмлађе суграђане. Недељу отвара пројекција анимираног филма „Мала прича о великој Жичи”, који ће се одржати у Краљевачком позоришту, у понедељак, 2. октобра у 10.30 часова. Програм ће бити реализован у сарадњи са сестринством манастира Жиче.  Истог дана у 18.30 сати, у просторијама Библиотеке, биће одржана књижевна радионица на тему „Велико срце деце Србије”.

„Колико је битно да деца читају књиге, исто тако је и важна и музика уз коју одрастају”, истакла је Ивана Ђикић као најаву за концерт за децу „Музичка азбука”, у сарадњи са музичко-едукативном радионицом „Увертира”. Концерт је заказан за уторак, 3. октобра, у 18 часова и биће прилагођен предшколцима и деци нижег основношколског узраста. Радионица „Само се срцем добро види“ биће одржана у среду, 4. октобра у ОШ „Јован Цвијић” у Сирчи са ученицима другог и трећег разреда. У четвртак, 5. октобра у вртићу „Лане” у Матарушкој Бањи са предшколцима биће реализована радионица „Оловка пише срцем”. У петак 6. октобра у 18 сати биће приређено представљање књиге „Звезда међу звездицама”, ауторке Гордане Тимотијевић. У оквиру пројекта „Пут ка знању”, у сарадњи са Зорицом Јанковић, ученици ОШ „Доситеј Обрадовић” из Врбе учествоваће у поменутом програму. Свечаном доделом награда учесницима фото-конкурса на тему „Библиотека у оку детета” у суботу, 7. октобра у 13 сати биће затворена Дечја недеља.

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Аутори фотографија: Наташа Антонијевић, Иван Спасојевић