Некатегоризовано

ОКТОБАР 2023, ОПИС ПРОГРАМА

 

Понедељак–субота, 2–7. октобра 2023. године

Дечја недеља

Велико срце деце Србије

 

У периоду од 2. до 7. октобра 2023. године, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређен низ едукативно-креативних програма у оквиру овогодишње „Дечје недеље”, традиционалне манифестације која се ове године одржава под слоганом „Велико срце деце Србије”.

„Дечја недеља” биће отворена у понедељак, 2. октобра 2023. године, у 10.30 часова, у Краљевачком позоришту, пројекцијом анимираног филма „Мала прича о великој Жичи” који је креиран на основу истоимене поеме песника Милоја Радовића.

У програму учествују протојереј ставрофор Љубинко Костић, песник Милоје Радовић, Зорица Јанковић и ученици Основне школе „Живан Маричић” Жича.

 

Среда, четвртак и петак, 4–6. октобра 2023. године

Жички сабор библиотекара 2023.

 

У периоду од 4. до 6. октобра 2023. године, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, шесту годину заредом, биће одржан Жички сабор библиотекара, један од најзначајнијих стручних скупова библиотечко-информационих посленика у нашој земљи. Као и претходних година, Жички сабор библиотекара надилази националне оквире и има карактер стручног окупљања са међународним учешћем. Тема стручног разматрања биће „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека”. Реализацију Жичког сабора библиотекара финансијски подржавају Град Краљево и Министарство културе Републике Србије.

 

Среда, 4. октобар 2023. године, 19 часова

Музичко-поетско вече

Гласови под нашим небом

 

У среду, 4. октобра 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, биће уприличено поетско вече под називом „Гласови под нашим небом”, чиме ће бити свечано отворен овогодишњи Жички сабор библиотекара. У оквиру ове књижевне вечери ауторским казивањем поезије представиће се Верослав Стефановић, Милоје Радовић, Милош Милишић, Живорад Недељковић и Дејан Алексић, најзначајнији песнички гласови нашег завичајног подручја, чија је песничка реч препозната и призната и далеко изван локалних оквира. У музичком делу програма учествује Петар Илић, пијаниста.

Четвртак, 5. октобар 2023. године, 9.40

Уручење награде „Златно слово Дејана Вукићевића”

 

У четвртак, 5. октобра 2023. године, у 9.40 часова биће приређена свечаност уручења награде „Златно слово Дејана Вукићевића”, новоустановљеног признања које се додељује у част прерано преминулог колеге библиотекара Дејана Вукићевића, који је оставио дубок траг у националном библиотекарству. Награда се додељује на годишњем нивоу за најбољу изложбу у библиотечко-информационој делатности. У програму учествују мр Гордана Ђилас, председница жирија за доделу награде, Чарна Вукићевић и Оливера Недељковић, добитница овог признања за 2023. годину.

 

Четвртак, 5. октобар 2023. године, 19 часова

Представљање књиге Михе Ковача

Читам, да се прочитам: 10 разлога за читање књига у дигитално доба

 

У четвртак, 5. октобра 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, биће уприличено представљање књиге „Читам, да се прочитам: 10 разлога за читање књига у дигитално доба” аутора Михе Ковача, редовног професора на Одсеку за библиотекарство и информационе науке Филозофског факултета у Љубљани. Овом књигом Ковач проблематизује нека од свеприсутних питања у вези са читањем у дигитално доба и успева да пријемчивим језиком, ослобођеним научне високопарности, одмерено и аргументовано истакне предности читања у односу на различите дигиталне медије који су окупирали нашу свакодневицу. О књизи ће говорити Никша Барлов и Драгана Типсаревић.

 

Петак, 6. октобар 2023. године, 12 часова

Краљевданска беседа

Стефан Немањић – првовенчани краљ свих српских и поморских земаља

 

У петак, 6. октобра 2023. године, у 12 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, биће уприличена Краљевданска беседа, традиционална манифестација приређивана поводом Краљевдана, Дана Града Краљева, који се обележава на дан упокојења Стефана Немањића, првовенчаног српског краља. Беседу под насловом „Стефан Немањић – првовенчани краљ свих српских и поморских земаља” казаће др Срђан Пириватрић, виши научни сарадник на Византолошком институту у Београду. У уметничком делу програма учествује црквени хор „Свети Сава”, под диригентском управом Драгане Ђокић.

 

Четвртак, 12. октобар 2023. године, 19 часова

Представљање романа

Сазвежђе свитаца

 

У четвртак, 12. октобра 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, биће приређено представљање романа „Сазвежђе свитаца” ауторке Мирјане Бобић Мојсиловић која осветљава испреплетане животне приче шесторо јунака у тренуцима када је неопходно суочити се са собом и својим тежњама, након чега ће свако од њих или храбро пригрлити живот или се заувек учаурити и одрећи својих стремљења. Приповедење је прожето снажном емотивношћу, обједињујући све оне емоционалне валере који дају колорит једном животу, меланхолију, наду, носталгију, тугу, радост…

Са Мирјаном Бобић Мојсиловић разговор о књизи водиће Данка Спасојевић.

У завршници програма Мирјана Бобић Мојсиловић ће казивати своју поезију.

 

Петак, 13. октобар 2023. године, 11 часова

Квиз такмичење ученика основних и средњих школа

Краљевачки октобар 1941.

 

У петак, 13. октобра 2023. године, у 11 часова, поводом обележавања Краљевачког октобра, натрагичнијег догађаја у новијој историји Краљева када су окупационе снаге немачког Вермахта 14. октобра 1941. године извршиле масовно стрељање више од 2500 грађана Краљева, биће одржано квиз такмичење ученика краљевачких основних и средњих школа на тему поменутих историјских збивања. Овај програм има за циљ подизање свести младих генерација о неговању културе историјског сећања.

 

Петак, 13. октобар 2023. године, 13 часова

Краљево у октобру 1941.

 

У петак, 13. октобра 2023. године, у 13 часова, као заједнички програм Народног музеја Краљево и Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” Краљево, поводом обележавања Дана сећања на трагичне догађаје у Краљеву 1941. године, у Библиотеци ће бити приређено предавање Мирјане Савић, музејске саветнице, на тему „Краљево у октобру 1941. године”. Овим предавањем биће указано на историјске околности у којима су окупационе снаге немачког Вермахта починиле свирепо стрељање више од 2500 грађана Краљева.

 

Среда, 18. октобар 2023. године, 13 часова

Лаза Костић: песник XX века

 

У среду, 18. октобра 2023. године, у 13 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређено предавање „Лаза Костић: песник XX”. О поетичким особеностима поетског израза Лазе Костића, једног од најзначајнијих српских песника XX века, који се посебно истицао несвакидашњом ерудицијом, као и о рецепцији Лазе Костића у међуратном периоду говориће др Зорица Несторовић и др Милан Алексић, редовни професори Филолошког факултета Универзитета у Београду.

 

Четвртак, 19. октобар 2023. године, 19 часова

Баштина Михаила Константиновића

 

У четвртак, 19. октобра 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовеначни” Краљево, биће приређено предавање др Јовице Тркуље посвећено делу и заоставштини Михаила Константиновића, некадашњег декана и редовног професора Правног факултета Универзитета у Београду, дописног члана Југословенске академије знаности и уметности који је дао изузетан допринос развоју правне науке у нашој земљи, с обзиром на то да је израдио нацрте већег броја законских текстова. Његови најзначајнији радови су Брачно право (1938) и Облигационо право, скица за законик о облигацијама и уговорима (1969).

 

Уторак, 24. октобар 2023. године, 19 часова

Девет светских самоуких архитеката

 

У уторак, 24. октобра 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређено предавање под називом „Девет светских самоуких архитеката”. О професионалном путу и делима Френка Лојда Рајта, Луиса Саливена, Ле Корбизијеа, Мис Ван дер Рохеа, Бакминстер Фулера, Луиса Барагана, Карла Скарпа, Тадаа Андоа и Питера Цумтора, архитеката који су без формалног образовања у области инжењерства направили нека од најпознатијих светских архитектонских дела, говориће Владан Маринковић.

 

Среда, 25. октобар 2023. године, 19 часова

Дан уједињених нација

 

У среду, 25. октобра 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређен програм под називом Дан Уједињених нација којим Клуб за Унеско Гимназије Краљево обележава овај значајан дан у календару међународних институција. Овај програм биће посвећен делатности Уједињених нација као једне од најзначајнијих глобалних институција, основаних 1945. године од стране 51 државе са идејом међународне сарадње и глобалног делања на пољу међународног права, безбедности, економског развоја и социјалне једнакости.

У програму учествују Марија Брковић, координатор Клуба за Унеско Гиманзије Краљево и ученици  Гимназије.

 

Петак, 27. октобар 2023. године, 13 часова

Представљање Повеље на 66. Међународном београдском сајму књига

Библиотека Поезија данас

 

У петак, 27. октобра 2023. године, у 13 часова, у организацији Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” Краљево,у оквиру 66. Међународног београдског сајма књига, у Сали „Васко Попа”  у Хали 1А Београдског сајма, биће приређено представљање Повељине Библиотеке Поезија данас, која је усмерена на објављивање савремене српске поезије.

У програму учествују Дејан Алексић, главни и одговорни уредник Повеље, Живорад Недељковић, уредник за поезију, као и Повељини аутори Радослав Миленковић, Ранко Рисојевић, Милан Јовановић, Огњен Петровић и Слађан Милошевић.

 

Петак, 27. октобар 2023. године, 14 часова

Представљање Повеље на 66. Међународном београдском сајму књига

Библиотеке Посед поетике и Поезија настаје

 

У петак, 27. октобра 2023. године, у 14 часова, у организацији Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” Краљево, у оквиру 66. Међународног београдског сајма књига, у Сали „Васко Попа” у Хали 1А Београдског сајма, биће приређено представљање Повељиних Библиотека Посед поетике и Поезија настаје.

У програму учествују мр Ана Гвозденовић, уредница за есеј и критику у Повељи, као и др Драган Хамовић, Софија Матић и Гојко Божовић, аутори чије су књиге објављене у оквиру поменутих едиција.

 

Субота, 28. октобар 2023. године, 13 часова

Представљање Повељиних Посебних издања на 66. Међународном београдском сајму књига

Мемоари Гаје Швабића

Аџића кућа: споменик културе, књижевности и уметности

 

У суботу, 28. октобра 2023. године, у 13 часова, у организацији Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” Краљево, у оквиру 66. Међународног београдског сајма књига, у Сали „Васко Попа” у Хали 1А Београдског сајма, биће приређено представљање публикација које су ове године објављене у оквиру Повељине Библиотеке Посебна издања. Реч је о књизи Мемоари Гаје Швабића др Драгољуба Даниловића и каталогу изложбе Аџића кућа: споменик културе, књижевности и уметности, чији су аутори Ивана Хренко, мр Катарина Грујовић Брковић и  мр Ана Гвозденовић.

У програму учествују др Драгољуб Даниловић, мр Катарина Грујовић Брковић, мр Ана Гвозденовић и Ивана Хренко.