Вести

Дечја недеља је национални празник који се обележава сваке године током прве недеље октобра, па и краљевачка Библиотека традиционално организује велики број програма и радионица за наше малишане. Дечја недеља у фокус ставља промоцију и заштиту дечјих права бавећи се најактуелнијим темама. Овогодишња тема је „Велико срце деце Србије”. Програмом „Мала прича о великој Жичи“ одржаним у Краљевачком позоришту, а који је Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево огранизовала у сарадњи са манастиром Жича, отворили смо Дечју недељу.

На самом почетку, публику је поздравила директорка Библиотеке Јасминка Марковић, која је истакла да је ово значајна манифестација за све јер скреће пажњу јавности на децу и њихова права, као и колико су нам деца важна, да су она наша будућност и да је свет лепши са њима. У име манастира Жича, присутнима се обратио архијерејски заменик епископа жичког, протојереј-ставрофор Љубинко Костић, који је представио манастир Жичу као темељ и праг наше духовности и традиције. Публици се обратила и Зорица Јанковић, уредница књиге „Мала прича о великој Жичи”, истакавши чињеницу да је Радовићева поема једина дечја књига издата поводом осамсто година самосталности Српске православне цркве. Аутор поеме, Милоје Радовић, припремио је за присутну публику пригодну беседу уз објашњење како је она настала, као и да је издата уз благослов Његовог преосвештенства епископа жичког господина Јустина.

У наставку програма су своје виђење поеме представили ученици ОШ „Живан Маричић” из Жиче. У спремању овог игроказа помогле су учитељице Бранка Мићевић и Марица Пауновић, вероучитељица Ана Црепуљаревић и професорка музичке културе Марија Маркићевић.

На основу Радовићевих речи, којима je на најнежнији начин приповедаo о богатој историји свете Жиче, направљен је анимирани филм „Мала прича о великој Жичи“ у режији Ђорђа Стајића, који је премијерно приказан на овој приредби.

Програму су приствовали ученици ОШ „IV краљевачки батаљон”  и ОШ „Светозар Марковић” са својим учитељицама.

Аутор текста Ивана Ђикић

Аутор фотографија Јелена Крунић Славковић