Вести

У оквиру Жичког сабора библиотекара уприличено је свечано уручење награде „Златно слово Дејана Вукићевића”, новоустановљеног признања у част прерано преминулог колеге др Дејана Вукићевића, који је оставио дубок траг у националном библиотекарству. Први лауреат овог признања, које се додељује за најбољу изложбу у библиотечко-информационој делатности, је Оливера Недељковић, библиотекар саветник Одељења за завичајну збирку и легате у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” у Чачку. Колегиници Недељковић награда је додељена за поставку под називом „Српска поезија XX века у фондовима Градске библиотеке Владислав Петковић Дис”, приређену у оквиру Музеја поезије, пројекта који је реализован у чачанској библиотеци поводом шездесете годишњице манифестације „Дисово пролеће”.

Овај програм, који је означио и почетак овогодишњег Жичког сабора библиотекара, својим обраћањем је отворио Милош Милишић, помоћник градоначелника за културне манифестације, осврнувши се на карактер поменуте манифестације подсећањем на речи владике Николаја Велимировића да је „Жича српска прича”, те да је Жича духовно средиште у којем се језгри наша култура. Надовезујући се на стихове Стевана Раичковића о преношењу духовног наслеђа у ланцу предака и потомака који се никада не прекида, Милишић је нагласио да су у очувању споне између садашњих и будућих читалаца библиотекари вероватно и најважнија карика. Уследила је поздравна реч Јасминке Марковић, директорке краљевачке библиотеке, која је истакла важност и инспиративност теме овогодишњег стручног скупа посвећеног националним професионалним и књижевним наградама у библиотекарству Србије и издаваштву под окриљем библиотека. Окупљенима се обратио и Младен Весковић, виши саветник у Сектору за савремено уметничко стваралаштво у Министарству културе Републике Србије. Весковић је потцртао снажан утицај књижевности на формирање друштвене и духовне климе, што је веома изазовно у времену када је издаваштво тржишно оријентисано. У том контексту, истакнута је корективна улога издаваштва у оквиру делатности библиотека, јер се управо ту налази простор за драгоцена издања која немају комерцијалну црту. Према Весковићевим речима, Библиотеке имају исти значај и када је реч о признањима и наградама које су додељиване под њиховим окриљем.

О награди „Златно слово Дејана Вукићевића” говорила је мр Гордана Ђилас, библиотекарка саветница у Библиотеци Матице српске, која је и председавала жиријем за доделу овог признања. Како је истакла колегиница Ђилас, установљавање ове награде иницирала је породица Дејана Вукићевића, а ову иницијативу је институционално подржала краљевачка библиотека. Поред Гордане Ђилас, жири за доделу награде чиниле су др Драгана Милуновић, Емилија Димовска, Наташа Антонијевић и Катарина Јаблановић. У образложењу за доделу признања, жири је истакао да се изложба Оливере Недељковић издвојила својом живописношћу, јер осим песничких књига, приказује и рукописе и личне предмете представљених песника, од којих многи имају карактер раритета. Истакнуто је, такође, да је ова изложба право освежење у начину презентације библиотечке грађе, те да на најлепши начин оплемењује новоформирану збирку поезије у чачанској библиотеци.

Награду која се састоји од златника са именом Дејана Вукићевића и његове књиге „Non imprimatur”, Оливери Недељковић уручила је Чарна Вукићевић, кћерка Дејана Вукићевића, изразивши захвалност свима онима који су уложили своју енергију и љубав у установљавање ове награде. У свом обраћању поводом уручења награде, Оливера Недељковић је, након израза захвалности жирију и својим колегама који су њену поставку упутили на Конкурс, нагласила осећај изузетне људске и професионалне одговорности због примања признања са именом Дејана Вукићевића који је био синоним знања, посвећености, креативности, карактерности и принципијелности, а са којим је делила осећај да нису писци у библиотеци, већ посвећеници библиотечкој професији.

Програм свечаног уручења завршен је садржајном видео презентацијом поставке „Српска поезија XX века у фондовима Градске библиотеке Владислав Петковић Дис”, која је веома сликовито пренела садржај и атмосферу изложбе, а за ову прилику су је припремили ауторка Оливера Недељковић и Мирко Дрманац, виши дипломирани библиотекар у чачанској библиотеци.

Аутор текста Данка Спасојевић

Аутор фотографија Иван Спасојевић