Вести

На Дечјем одељењу краљевачке Библиотеке представљена је књига „Звезда међу звездицама, Мина Караџић“, ауторке Гордане Тимотијевић, писца за децу и преводиоца са немачког језика. Овим програмом је завршено обележавање Дечје недеље у Библиотеци, која се традиционално одржава сваке године током прве недеље октобра.

На почетку окупљеној публици се обратила Зорица Јанковић, ауторка пројеката „Пут ка знању“, у оквиру којег је краљевчанима први пут била презентована књига „Звезда међу звездицама, Мина Караџић“. Казала је да је овај подухват осмишљен тако да деца имају активну улогу при промоцији књижевних дела што за циљ има приближавање тих дела најмлађим читаоцима. За приказ књиге Гордане Тимотијевић одабрала је ученике ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Врбе јер је и сама књижевница била ђак те школе.

У наставку, Гордана Тимотијевић је пред публиком говорила о инспирацији и начину на који је настало ово биографско дело. Истакла је да Мина Караџић заузима значајно место у српској култури, као аутор али и као њен промотер. Угледу наше књижевности у свету значајно су допринели њени преводи народних епских песама и умотворина са српског на немачки језик. Тимотијевић је нагласила да јој је био изазов, али и велико задовољство да ову велику српску сликарку, песникињу и преводиоца представи најмлађој публици. Књига је објављена у оквиру едиције „Знамените српкиње из пера књижевница за децу“ издавачке куће „Пчелица“ из Чачка.

У завршном делу промоције су наступили ученици од првог до осмог разреда школе из Врбе, који су говорили цитате из књиге „Звезда међу звездицама, Мина Караџић“. У припреми овог наступа помогле су им учитељице Зорица Љешевић, Оливера Тимотијевић, Александра Милошевић, Ивана Тијанић, као и наставница српског језика и књижевности Оливера Прибојац. На крају програма посетиоци Библиотеке су могли да се послуже слаткишима које су припремиле учитељице из Врбе.

Аутор текста Марија Симовић

Аутор фотографија Андреј Анђић