Вести

Дечја недеља, национална манифестација која се сваке године прославља током прве недеље октобра с циљем побољшања положаја детета у нашем друштву, низом програма је обележена и у краљевачкој Библиотеци. Ове године је одржана од 2. до 6. октобра под слоганом „Велико срце деце Србије“.

Промоцијом поеме „Мала прича о великој Жичи“ Милоја Радовића, писца за децу, одржанаом у Краљевачком позоришту, започела је Дечја недеља. У оквиру програма, који је Библиотека организовала заједно са манастиром Жича, премијерно је приказан и истоимени анимирани филм редитеља Ђорђа Стајића, настао по мотивима ове поеме.

У оквиру манифестације је одржана Књижевна радионица на којој су водитељке, библиотекарке Ивана Хренко и Марија Симовић, настојале да открију како су деца разумела слоган „Велико срце деце Србије“ и да ли их је инспирисао за писање песама и прича.

Током Дечје недеље је организован концерт за малишане „Музичка азбука“, на којем су се публици представили чланови Музичко-едукативне радионице „Увертира“ из Краљева. Полазници школе су под диригентском палицом директорке Радмиле Мурганић демонстрирали своје музичке способности.

Библиотекарке Дечјег одељења, Ивана Ђикић и Марија Симовић, су у ОШ „Јован Цвијић“ Сирча одржале радионицу „Само се срцем добро види“. Радионици су присуствовали ученици трећег и четвртог разреда ове школе. Са малишанима из вртића „Лане“ из Матарушке Бање у оквиру програма „Оловка пише црцем“ дружиле су се Јелена Крунић Славковић, Ивана Ђикић и Марија Симовић, библиотекарке.

Промоција књиге „Звезда међу звездицама, Мина Караџић“, ауторке Гордане Тимотијевић, је последњи програм одржан у оквиру ове значајне недеље. Поред ауторке, на програму су учествовали и ученици ОШ „Доситеј Обрадовић“ из Врбе који су припремили рецитал са драмским извођењима делова из књиге.

На фото-конкурс „Библиотека у оку детета“, који је Библиотека расписала поводом Дечје недеље, пристигао је велики број дечјих радова. Жири у саставу Милица Шолајић Поповић (председница), Весна Андријашевић и Иван Спасојевић донео је одлуку о најбољим фотографијама. Награђени учесници Конкурса су добили дипломе и књиге на поклон.

Аутор текста Марија Симовић

Аутори фотографија Јелена Крунић Славковић, Иван Спасојевић и Андреј Анђић