Вести

У склопу програмских активности краљевачке Библиотеке, приређено је предавање под називом „Девет светских самоуких архитеката“, а о прослављеним градитељима говорио је дипл. архитекта Владан Маринковић, професор у овдашњој Машинско-техничкој школи.

Мало је познато да су Френк Лојд Рајт, кога је Амерички институт архитеката 1991. године прогласио највећим архитектом свих времена,  Луис Саливен, чувени Ле Корбизје, Мис ван дер Рое, Бакминстер Фулер, Луис Бараган, Карло Скарпа, Тадао Андо, Питер Цумтор,  до својих високих градитељских достигнућа  досегли без формалног, академског образовања  када је о архитектури реч.

Поред занимљивих података о оригиналном и прецизно професионалном приступу раду у   инжењерству, посетиоци програма у краљевачкој Библиотеци били су у прилици да чују и мање познате податке из живота великих стваралаца у архитектури. Биографијама деветорице градитеља, Маринковић је придружио и причу о поштару Фердинанду Шевалу, такође великом ствараоцу у области архитектуре.

Мада је предавање професора Маринковића било превасхосдно едукативно, особито за љубитеље историје уметности, мотив је био и да се предочи да је академско образовање важно, али не и нужно, или пресудно за велика уметничка достигнућа,  уколико се уложи велики таленат, воља и залагање.