Вести

Новим културно-едукативним програмом ДАН УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА И УНЕСКОВА БАШТИНА настављена је сарадња НБ „Стефан Првовенчани” и Клуба за Унеско Гимназије Краљево. О настанку и значају организације говориле су Марта Аксентијевић и Вишња Црноглавац, циљеве Уједињених нација у Србији навела је Кристина Масић, Анђела Динић припремила је део о историји, архитектури и познатим фрескама манастира Студеница, а Миа Јевђић нас је упознала са сунчаним часовником који је уклесан уз јужни портал овог манастира.

Пригодне књижевне текстове Св. Саве, Стефана Првовенчаног и Николаја Велимировића казивали су Наталија Миличић, Павле Стајић и Јелена Минић. Музички део програма осмислили су и извели Милица Алексић, Јаков Ракић и Огњен Трајковић, ученици Гимназије и полазници школе Рок планета. Чули смо уводни инструментал, песму „Молитва“ (Партибрејкерс) и песму која је написана пре скоро 50 година и која је данас својеврсна химна миру „Imagine“ (Џон Ленон).

Водитељка програма била је Невена Ангелеска, а програм је осмислила Марија Брковић, професорка српског језика и књижевности у Гимназији Краљево.

Аутор текста: Марија Брковић