Вести

Годинама уназад, на Међународном београдском сајму књига своју продукцију представља и Народна библиотека „Стефан Првовенчани” – Повеља из Краљева. Будући да смо један од најзначајнијих издавача песничких књига, али и незаобилазна тачка у области књижевне периодике, интересовање пробраних читалаца за наш рад и издавачке домете увек је интензивно. Ваља подсетити се да је наша Издавачка делатност 2016. понела и сајамску специјалну награду за издавача године, чиме је и формалним признањем указано на важно место и значај који Повеља има у савременој култури Србије и уопште на српском говорном подручју

Циклус програма на којима се представља Издавачка делатност НБ „Стефан Првовенчани” започео је у петак, 27. октобра, промоцијом овогодишњих издања песничког кола Поезија, данас. У овој, према неподељеном мишљењу у књижевним круговима, најбољој домаћој едицији песничких наслова, током 2023. године објављено је једанаест књига. На сајамском програму уприличеном овим поводом представило се осам песника: Драгослав Дедовић, Ђорђе Кубурић, Радослав Миленковић, Александар Б. Лаковић, Милан Вучићевић, Огњен Петровић, Слађан Милошевић и Милан Јовановић. Уводни део програма био је посвећен издавачкој стратегији и начелима наше куће, које укључују и брижљив однос према путу књиге, коју није довољно само објавити већ је нужно учинити доста тога и за њену видљивост у културном простору. Такође, истакнута је и наша тенденција да се невеликим продукцијским обимом од десетак књига домаћих аутора годишње укаже на поетичку полифоност и разноврсје тематских оквира и лирских регистара у рецентној српској поезији. Међу ауторима које сваке године објавимо, уз оне с несумњивом стваралачком репутацијом, неретки су и ствараоци чији је пут афирмације на зачетку, те се Повеља јавља и као добар издавачки резонатор за песничке гласове на које ваља обратити пажњу.

Поред читања нових песама, песници су накратко говорили и о својим поетичким начелима и смеровима у песничком поступку, кључним мотивима и тематским одређењима. Посебан тон програму који је, представљајући ауторе, водио главни и одговорни уредник Повеље, Дејан Алексић, дала су питања одређена сигналним цитатима из поезије сваког од аутора. Будући да су проистакла из самих стихова, питања су била срочена тако да код објављених песника подстакну одговоре који функционишу као позив на легитимисање стваралачке индивидуалности.

Аутор текста Дејан Алексић

Аутор фотографија Лазар Гвозденовић

Kraljevačka biblioteka na Sajmu knjiga u Beogradu: „Živele knjige!“ (VIDEO)