Некатегоризовано

ПРОГРАМИ НОВЕМБАР 2023. ГОДИНЕ, ОПИС

 Понедељак, 6. новембар 2023. године, 18 часова

 У понедељак, 6. новембра 2023. године, у 18 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево биће приређена књижевна радионица чији је аутор и водитељ Урош Петровић, један од најзначајнијих књижевних стваралаца за децу, миљеник најмлађе књижевне публике због креативног и оригиналног приступа раду са децом и буђења њихове читалачке пажње и љубави према књижевности. У оквиру ове креативне радионице Урош Петровић ће у форми интерактивног разговора, кроз загонетке и питалице, децу спроводити кроз свет своје књиге „ ”.

Среда, 8. новембар 2023. године, 19 часова, Студентски културни центар у Београду

 У среду, 8. новембра 2023. године, у 19 часова, у Студентском културном центру у Београду, биће приређено представљање студије  Часно је бити: Поезија и поетика Милосава Тешића ауторке Софије Матић. Ова студија представља приређену докторску дисертацију одбрањену на Филолошком факултету Универзитета у Београду (2022), под менторством проф. др Радивоја Микића. Књига је објављена ове године у оквиру Повељине библиотеке Посед поетике и у четири централна поглавља разматра Тешићев однос према песничкој традицији, језику, природи и култури, непрестано имајући у виду и песников однос према аутопоетичким темама. Закључујући разматрања о плодном опусу Милосава Тешића (песника, лексикографа, есејисте, редовног члана САНУ), Софија Матић истиче да је лирски спев Седмица круна његовог стваралаштва јер у њему хришћанство није третирано као мит или религија већ се „одсјаји Царства небеског назиру у природи и култури које се опевају”. Међу бројним наградама које је добио, Милосав Тешић је 1997. примио и Жичку хрисовуљу. Краљевачка библиотека је објавила зборник Милосав Тешић, песник (1998), као и Тешићеву лирску прозу Са станишта брезових дедова (2002), па је сасвим природно што је ова монографија „о песнику првога реда, песнику који зна шта ће видети кад уклони застор најтамнија сенка” објављена у Повељи.

Понедељак, 13. новембар 2023. године, 11 часова

 У понедељак, 13. новембра 2023. године, у 11 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево као матичној установи за мрежу библиотека на подручју Рашког округа, биће одржан семинар под називом „Вики-библиотекар” у оквиру програма редовног стручног усавршавања у библиотечко-информационој делатности. Реч је о едукативном програму акредитованом од стране Народне библиотеке Србије, а који је усмерен на обучавање библиотекара за креирање и постављање чланака на Википедији, највећој онлајн бази података и информација из свих области људског знања.

Аутори и водитељи овог семинара су Оја Кринуловић, Миле Стијеповић и Игор Живановић, библиотекари у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” у Београду.

Четвртак, 16. новембар 2023. године, 18 часова

У четвртак, 16. новембра 2023. године, у 18 часова, у краљевачкој библиотеци биће приређено књижевно вече под називом „Од Византије до Итаке”, у оквиру којег ће бити представљени песнички опуси Ивана Новчића и Александра Марића, завичајних аутора који заузимају значајно место на књижевној сцени Краљева, а признања за своје стваралштво завредели су и мимо локалних оквира.

Поред Ивана Новчића и Александра Марића, у програму учествује и мр Милорад Дурутовић, који ће говорити о поетичким особеностима њихових опуса.

Петак, 17. новембар 2023. године, 18 часова, Библиотека „Браћа Настасијевић” Горњи Милановац

 У петак, 17. новембра 2023. године, у 18 часова, у библиотеци „Браћа Настасијевић” у Горњем Милановцу биће приређен програм под називом Повеља у гостима, у оквиру којег ће бити представљена издавачка делатност краљевачке библиотеке. О издавачком концепту „Повеље”, која је у књижевној јавности наше земље означена крилатицом „мали издавач великог значаја„ с обзиром на чињеницу да је превасходно усмерена на објављивање савремене домаће и иностране поезије, говориће Дејан Алексић, главни и одговорни уредник, мр Ана Гвозденовић, уредница за есеј и критику, и Ивана Хренко, уредница додатака уз часопис Повеља. Осим добро познатих и јасно профилисаних Повељиних библиотека, биће речи и о часопису Повеља који је установљен пре више од пола века.

Петак, 17. новембар 2023. године, Српско књижевно друштво, 19 часова

 У петак, 17. новембра 2023. године, у 19 часова, у Српском књижевном друштву у Београду, у 19 часова, биће приређено представљање књиге изабраних песама „Начини приближавања” аутора Живорада Недељковића, једног од најистакнутијих савремених српских песника и уредника за поезију у издавачкој делатности Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” Краљево. Песме уврштене у збирку су ауторов избор из његовог досадашњег целокупног опуса, а објављивање изабраних песама добитника песничког признања „Десанка Максимовић”, којим је Живорад Недељковић овенчан 2022. године, традиција је које се држи Задужбина „Десанка Максимовић” када је реч о добитницима овог престижног признања које је Задужбина установила.

О књизи ће говорити Живорад Недељковић, др Драган Хамовић и Данка Спасојевић.

Понедељак, 20. новембар 2023. године, 13 часова

 У понедељак, 20. новембра 2023. године, у 13 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” биће приређено предавање „Милунка Савић – из Копривнице у вечност”, посвећено највећој српској хероини која је учествовала у Балканским ратовима и Првом светском рату. У историјском памћењу забележна је као жена са највише одликовања у историји ратовања. Рођена је у селу Копривници, надомак Јошаничке Бање, где је изграђена и Меморијална соба посвећена њој. У оквиру овог предавања биће представљена њена спомен-кућа, као и мултимедијална изложбена поставка која обухвата богату документарну грађу у вези са њеном приватном историјом, као и у вези са њеним учешћем у поменутим ратовима.

У програму учествују Никша Барлов, директор Центра за културу „Градац” Рашка, и Данијела Матовић, кустос у Меморијалном комплексу.

Четвртак, 23. новембар 2023. године, 13 часова

 Народна библиотека „Стефан Првовенчани” Краљево у четвртак, 23. новембра 2023. године, у 13 часова организује представљање књиге др Ненада Идризовића „Три века Библиотеке Српске патријаршије: откривено благо” (Београд: Архив Српске православне цркве, Библиотека Српске патријаршије, Музеј Српске православне цркве, 2023). Учествују др Ненад Идризовић, аутор и др Радован Пилиповић, рецензент.

Др Ненад Идризовић (1976–) је начелник Одељења за чување и приступ фондовима Народне библиотеке Србије и ђакон који служи у Петропавловском храму у Топчидеру. Књига „Три века Библиотеке Српске патријаршије: откривено благо” проистекла је из текста докторске дисертације „Патријаршијска библиотека Српске православне цркве 1706–2006. године”, одбрањене септембра 2016. године на Филолошком факултету у Београду. Према речима једног од рецензената, др Радована Пилиповића, реч је о једној сасвим новој, свежој и критички осенченој историји Библиотеке Српске патријаршије. Аутор по први пут, на основу разнобројних и разнородних архивских извора даје сигурнију генезу настанка књижног блага које се чува у здању Двора Српске Патријаршије у Београду.

 Четвртак, 23. новембар 2023. године, 19 часова

 У четвртак, 23. новембра 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, у оквиру серијала Духовни разговори, биће приређено представљање књиге Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој архимандрита Илије Рагоа.

Јула 2019. године двадесет шест ходочасника из манастира Преображења

Господњег (Терасон, Француска), које је предводио архимандрит Илија, предузели су двонедељно ходочашће по Србији, Косову и Црној Гори.

Приповедањем које је отац Илија саставио по повратку, преносећи ходочасничка осећања и утиске, настала је књига Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој: ходочашће верника Манастира Преображења Господњег по Србији, Косову и Метохији и Црној Гори. Књига је најпре штампана на француском, а потом је 2023, захваљујући подршци игумана Манастира Велике Ремете и преводу професора Јовице Станковића, објављена и на српском језику.

Архимандрит Илија је Француз по националности, православни монах, духовник у женском манастиру Преображења Господњег, који је основао 1978. године, уз благослов игумана светогорског манастира Симонопетра, тада архимандрита Емилијана и савета. Прва литургија и освећење манастира служени су 24. јуна 1978. године, када и започиње живот ове монашке заједнице. Манастир је прво основан у Мартелу у региону Лот, а заједница се 1990. године преселила у град Терасон-Лавилдје у Дордоњи, 100 км од Бордоа. Архимандрит Илија је 2011. године био гост Манастира Жиче и говорио на Симпозиону посвећеном женском монаштву.

 Уторак, 28. новембар 2023. године, 18 часова

 У уторак, 28. новембра 2023. године, у 18 часова, у краљевачкој библиотеци ће бити приређено представљање романа Три хлеба насушна ауторке Славице Мастикосе. Реч је о романескном омажу породици, којим се рехабилитује идеја о ванредној важности брижљивог чувања и неговања породичне љубави, која је у савременом друштву угрожена. Осим својом топлином, овај роман осваја читаоца и зналачки вођеним наративним поступком, у којем се преплићу епска распричаност и лирска сведеност и нежност. Овом причом се афирмишу доброта, љубав, слога и оданост као темељне људске вредности, насушно потребне за срећан и племенит живот.

Са Славицом Мастикосом о роману ће разговарати Данка Спасојевић.

Среда–Четвртак, 29–30. новембра 2023. године

У среду и четвртак, 29–30. новембра 2023. године, у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност Краљево и Народном библиотеком Требиње, у Народној библиотеци биће приређен низ програмских садржаја различитих форми као својеврсни омаж песнику Јовану Дучићу под називом „Кнезу српских песник у част – Јовану Дучићу”. Поред предавања о књижевном стваралаштву Јована Дучића, биће представљен Легат Јована Дучића, кратак документарни филм о њему, као и рецитал.