Вести
Монографија „Часно је бити: Поезијуа и поетика Милосава Тешића” ауторке Софије Матић представљена је прошле среде у Студентском културном центру у Београду. Реч је о приређеној докторској дисертацији одбрањеној на Филолошком факултету у Београду а књига је ове године објављена у оквиру Повељине библиотеке Посед поетике. 
Посетиоцима програма, поштоваоцима дела песника, есејисте, лексикографа, редовног члана Српске академије наука и уметности Милосава Тешића, најпре се обратила уредница Ана Гвозденовић, која је подсетила да је међу бројним признањима којима је овенчано дело М. Тешића и награда Жичка хрисовуља (1997) те да је краљевачка библиотека 1998. објавила зборник Милосав Тешић, песник а 2002. Тешићеву књигу лирске прозе Са станишта брезових дедова. Отуда је било сасвим природно да и ова целовита студија о Тешићевом песништву и поетици буде објављена са знаком краљевачке Повеље.
Др Драган Хамовић, рецензент књиге, истакао је да је Софија Матић обавила добар и озбиљан посао, подарила нам референтну књигу и најтемељније до сада рашчитала Тешићев спев Седмица.
Проф. др Радивоје Микић је најпре честитао издавачу јер су књиге о песницима код нас нажалост реткост а потом подвукао да је Софија Матић показала да не постоји српски песник новијег доба који толико испитује књижевне облике као што је то случај са Тешићем и успела да аналитички увери читаоца у то зашто је Милосав Тешић велики песник.
Софија Матић се у свом обраћању осврнула на наслов књиге а потом захвалила свима који су помогли да се ова студија нађе пред читаоцима.
Посебну вредност програму дало је обраћање Милосава Тешића. Осим тога што је говорио своје већ објављене стихове, Милосав Тешић је као знак подршке ауторкином раду премијерно прочитао стихове до сада необјављене песме „Јелена Балшић – кћер Лазара кнеза”, која ће бити прикључена поеми „Калопера Пера”, на којој аутор и даље ради.