Некатегоризовано

У четвртак, 23. новембра 2023. године, у 19 часова, у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” Краљево, у оквиру серијала Духовни разговори, биће приређено представљање књиге Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој архимандрита Илије Рагоа.

Јула 2019. године двадесет шест ходочасника из манастира Преображења

Господњег (Терасон, Француска), које је предводио архимандрит Илија, предузели су двонедељно ходочашће по Србији, Косову и Црној Гори.

Приповедањем које је отац Илија саставио по повратку, преносећи ходочасничка осећања и утиске, настала је књига Зеница ока мога гнездо је лепоти твојој: ходочашће верника Манастира Преображења Господњег по Србији, Косову и Метохији и Црној Гори. Књига је најпре штампана на француском, а потом је 2023, захваљујући подршци игумана Манастира Велике Ремете и преводу професора Јовице Станковића, објављена и на српском језику.

Архимандрит Илија је Француз по националности, православни монах, духовник у женском манастиру Преображења Господњег, који је основао 1978. године, уз благослов игумана светогорског манастира Симонопетра, тада архимандрита Емилијана и савета. Прва литургија и освећење манастира служени су 24. јуна 1978. године, када и започиње живот ове монашке заједнице. Манастир је прво основан у Мартелу у региону Лот, а заједница се 1990. године преселила у град Терасон-Лавилдје у Дордоњи, 100 км од Бордоа. Архимандрит Илија је 2011. године био гост Манастира Жиче и говорио на Симпозиону посвећеном женском монаштву.