Вести

У Народној библиотеци „Стефан Првовенчани”, 16. новембра, приређен је програм „Од Византије до Итаке”, у оквиру манифестације „Дани Милана Ђокића”, која се организује у знак сећања на овог краљевачког мултимедијалног уметника.

У овом програму представљен је поетски опус Ивана Новчића и Александра Марића, завичајних аутора који већ више од две деценије стварају на књижевној сцени Краљева.

О стваралаштву ових аутора говорио је мр Милорад Дурутовић, књижевни критичар из Никшића. Он је истакао да су оба аутора добитници књижевне награде коју додељује Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори за рукописну збирку песама. Александар Марић ово признање добио је 2021. за збирку песама „Поменик Византинцима”, а Иван Новчић 2022. за збирку песама „Доручак са Диогеном”.

Говорећи о песништву Александра Марића, кога је окарактерисао као песника који, нимало случајно, своје песме организује у циклусе, Дурутовић је нагласио да је Византија његово основно и тематско усмерење. „Када се пјесме пажљивије ишчитају, ’Поменик’ се раскрива као поетски и поетички анекс пјесничког раздобља што је, почевши од Васка Попе и Миодрага Павловића, трасирало пут епохе која се утемељила као ново средњовјековље. Марићева збирка је, још једно, убједљиво, молитвено слово времену у коме су нам, како пјесник каже, сузе преко потребне”, закључује Дурутовић.

У песништву Ивана Новчића, нарочито у збирци „Доручак са Диогеном”, Дурутовић истиче способност да се песнички субјекат, да се биће растеже, разапиње, између своје дијаболичне и своје божанске природе, а да притом не попуца по свим шавовима. Као једну од најбољих, и у аутопоетичком смислу једну од најважнијих Новчићевих песама, Дурутовић наводи песму „Кад је отац био бог”. „Увиђамо како вертикални смисао егзистенције није само у чину успињања, већ, наизглед парадоксално, и у пресјецању вертикалног смисла, па и силаска у дубину људског искуства, у изокренуту раван, у нутрину бића. Своју богоокренутост, духовност, сазријевање, одговорност према себи и другоме човјек-песник као да регулише у крстоликом пресјеку”, рекао је Дурутовић о овој песми.

На крају програма ова два аутора прочитала су неколико својих песама из неких раније објављених збирки, као и из последњих које је објавио Књижевни клуб из Краљева.