Вести

У години смо у којој нас дели пола века од смрти Милунке Савић, што је био и непосредан повод за предавање Од Копривнице до вечности, уприличеног у краљевачкој Библиотеци. О засигирно највећој хероини Балканских и Великог рата, наредници Гвозденог пука и жени са највише ратних одликовања, говорила је историчар уметности  Данијела Матовић, кустос у Центру за културу Градац из Рашке, а присутнима на овом предавању обратио се и Никша Барлов, директор ове установе. Барлов је, наиме, у уводном делу програма предочиио и шта су базичне активности  Центра за културу из Рашке, који од свог самог почетка постоји као градска библиотека са два огранка, али од 1996. године постаје културни ценатр који развија и своју издавачку делатност, поседује галеријски простор у ком излажу и значајна имена савременог српског сликарства, у ком се организују културне манифестације, промовишу нова књижевна издања, али и реализују биоскопске пројекције и позоришне представе.

Када је реч о културном центру Градац из Рашке обавезно је споменути и меморијалну собу Милунке Савић, која је део спомен-комплекса саграђеног овој хероини у част, а која се налази у Јошаничкој Бањи, у непосредној близини Копривнице, Милункиног родног места. Коаутор мултимедијалне изложбене поставке, интерактивног мозаика у спомен-соби Милунке Савић, Данијела Матовић у свом предавању намењеном краљевачкој публици детаљно је и, кроз видео презентацију сликовито, говорила о великој српској хероини, наводећи важне, али и оне мање познате детаље из Милункиног детињства, из њених ратних дана, о пословима којима се бавила и након борби, као и о њеној изразито хуманој страни.

Данијела Матовић аутор је и изложбе Од Копривнице до вечности, а која је ће бити постављена до 13. децембра на трећем спрату краљевачке Библиотеке.

Аутор текста Тијана Качаревић

Аутор фотографија Иван Спасојевић