Вести
Прошлог петка, Народна библиотека „Стефан Првовенчани” из Краљева представила је своју издавачку делатност у Библиотеци „Браћа Настасијевић” у Горњем Милановцу. Била је ово нека врста узвратне посете колегама библиотекарима након њиховог гостовања у Краљеву с пролећа ове године.
Присутне је у име домаћина најпре поздравио Дејан Ацовић, уредник у милановачкој библиотеци, писац и преводилац, а у наставку вечери програм је водила колегиница Драгана Перишић.
Дејан Алексић, главни и одговони уредник Повеље, указао је на значај библиотеке Поезија, данас, у којој је до сада објављено 197 наслова, и подсетио на неке од књига и аутора чија су имена уткана у овај знаменити низ. Осврћући се на деведесете године прошлога века и период у коме са сцене нестају велики издавачи попут БИГЗ-а и Просвете, Дејан Алексић је истакао место библиотека као чувара поезије и независног издаваштва. Посебну пажњу Алексић је посветио библиотеци После Вавилона, нагласивши да су сва издања објављена у њој резултат додатног ангажовања уредништва јер су средства за превођење и штампање обезбеђена из различитих иностраних фондова.
Ивана Хренко је говорила о историјату часописа Повеља и његовог дигитализацији, док је Ана Гвозденовић представила Повељине библиотеке окренуте рецепцији књижевног стваралаштва (Преображење, Посед поетике, Поезија настаје) и посебна издања која се повремено штампају са намером да на известан начин издвоје и читалачкој пажњи препоруче одређену књигу.
Међу милановачком публиком био је и Петар Милорадовић, песник и дугогодишњи сарадник Повеље, који је у библиотеци Поезија, данас током протеклих година објавио више наслова.
Аутор текста Ана Гвозденовић
Фотографије преузете са Фејсбук странице Библиотеке „Браћа Настасијевић“ Горњи Милановац