Вести
Синоћ је у краљевчакој библиотеци, захваљујући посредовању оца Дејана Марковића, одржан занимљив програм на коме је представљена књига архимадтита Илије Рагоа (Eliе Raggot) Зеница ока мога теби је гнездо. Реч је о књизи путописа насталих 2019. године када је 26 ходочасника из Француске током две недеље обилазило православне светиње српских земаља (Херцеговине, Црне Горе, Србије, Косова и Метохије). Ходочасници су верници окупљени око Манастира Преображења Господњег у Терасону (Terrasson-Lavilledieu) близу Бордоа, који је метох светогорског манастира Симонопетре. Настала са жељом да учврсти сећања на места и људе које су том приликом ове православни Французи посетили, књига оца Илије је захваљујући ауторовим широким увидима и његовој изузетној способности расуђивања и проницања у суштину (појединца, међуљудских односа, глобалних тенденција) подједанко занимљива и француским и српским читаоцима.
Отац Илија се у свом обраћању осврнуо на наслов књиге, реченицу са натписа на Цркви Богородице Љевишке у Призрену (стих највећег персијског лирика Хафиза), јер оно што описује заправо јесте оно што су њихове зенице сачувале са бројних путовања, која су у виду реминисценција такође уткана у овај путопис.
Ана Гвозденовић је истакла да је ова књига занимљива не само за оне којима је блиска православна духовност већ да се на њеним страницама нуди слика једног другачијег Запада, који не преза да се супротстави притисцима „политичке коректности”.
Др Јовица Станковић, професор француског и латинског језика у краљевачкој гимназији, преводилац ове књиге, говорио је о свом преводилачком искуству и лепим кореспонденцијама које су пратиле рад на тексту оца Илије.
Гошће из Француске, архимандрит Илија, мати игуманија Силуани и Жан Мари, филозоф по образовању, аутор текстова који се у оквиру рубрике „Белешке ходочасника” објављују на сајту овог манастира, и након програма наставили су разговор са врло заинтересованим посетиоцима.
Аутор текста мр Ана Гвозденовић
Аутор фотографија Иван Спасојевић