Вести
Од 1. до 3. децембра у Лесковцу је одржана манифестација Дани Николаја Тимченка, у заједничкој организацији Народне библиотеке „Радоје Домановић” и Задужбине Николаја Тимченка.
Другог дана манифестације организован је и округло сто Издаваштво библиотека и сродних установа, у чијем раду је учествовала и наша колегиница мр Ана Гвозденовић, уредница у Редакцији Повеље. Осим ње, у разговору који је модерирао Јован Пејчић, историчар књижевности и књижевни критичар, своје издавачке напоре представили су Верољуб Вукашиновић (Народна библиотека „Јефимија” Трстеник), мр Гордана Ђилас (Библиотека Матице српске), проф. др Драган Жунић (Факултет уметности Ниш; Огранак САНУ Ниш) и Владимир Мичић (Задужбина Николаја Тимченка). Била је ово још једна прилика да се укаже на важност постојања издавачке искре у оним установама и удружењима којима издаваштво није прва ни основна делатност али који су често најзаслужнији за драгоцена објављивање оних публикација без којих би књижевна продукција била крња и неадекватна стварном потенцијалу нашега језика.
У недељу, завршног дана манифестације, у просторијама Легата Николаја Тимченка, по шеснаести пут је додељена награда која носи име овог филозофа, књижевног критичара и есејисте. Награда се додељује за допринос у области науке о књижевности а овога пута припала је др Предрагу Тодоровићу за књигу „Зенитодадаизам у српској књижевности”, у издању београдског Института за књижевност и уметност.
Аутор текста: Ана Гвозденовић
Фотографије: Народна библиотека „Радоје Домановић” Лесковац