Вести

Након пројекција на неколико међународних филмских фестивала (Москва, Санкт Петербург, Беч, Грозни, Хвар) посетиоци краљевачке библиотеке имали су прилику да у петак, 8.12, погледају краткометражни документарни филм „На даљину“, аутора Слободана Симојловића. Филм се бави променама у образовном систему које настају увођењем електронског дневника у школе, али и утицајем пандемије корона вируса на квалитет наставног процеса. Наставници, ученици и родитељи, свако из своје перспективе, говоре о неминовним променама и неочекиваним околностима, у којима нису само сведоци већ и активни учесници. Ова полусатна прича заправо проблематизује питање међуљудских односа, нарушене комуникације и наметнуте изолације.

Слободан Симојловић је српски редитељ, сценариста и продуцент. Рођен је 29. јула 1968. године у Београду, где је и дипломирао на Факултету драмских уметности. Аутор је бројних дугометражних и краткометражних документарних филмова приказиваних на фестивалима, филмским ретроспективама и бијеналима уметности у Москви, Кошицама, Љубљани, Хелсинкију, Пекингу, Мексику и Вашингтону.

Препознатљив је по документарном серијалу у продукцији РТС-а „Српски источници“, који је био и повод да добије специјално признање Српске академије наука и уметности за допринос истраживањима на пољу етнологије.

Неки од најзначајнијих Симојловићевих остварења су и документарни филмови „Нико није рекао нећу“, „Две вести на Дан мајке Божје“, „Мицићев кофер“, „Упорно дозивање анђела“, „Печат браће Љубавића“ (награда КЦ Војводине за регионални допринос култури у медијима), „Земља није мој дом“,  „Сав тај панк“.