Некатегоризовано

ПРОГРАМИ ФЕБРУАР 2024. ОПИСИ

 Уторак, 6. фебруар 2024. године, 18 часова

 

У уторак, 6. фебруара 2024. године, у 18 часова, у оквиру серијала „Филмске приче”, у краљевачкој библиотеци биће приређено представљање монографије „Небојша Глоговац”, ауторке Татјане Њежић. Реч је о својеврсном биографском штиву којим је учињен омаж прерано преминулом барду српског глумишта, Небојши Глоговцу, поводом постхумне доделе „Добричиног прстена”, престижног глумачког признања које се додељује врхунским драмским уметницима за животно дело. Ова монографија представља припадајући део поменуте награде. Ауторка Татјана Њежић живописно осветљава животни и уметнички портрет Небојше Глоговца, ослањајући се на ауторске текстове Глоговчевих пријатеља и колега, као и на његове ауторизоване белешке. Монографија обилује и фотографијама из професионалног и породичног живота глумца, које уверљиво сугеришу лајтмотив ове књиге – уметник је љубав на делу.

У разговору учествују Татјана Њежић, аутор, и Тијана Качаревић, модератор.

 

Среда, 7. фебруар 2024. године, 18 часова

 

У среду, 7. фебруара 2024. године, у 18 часова, у оквиру серијала „Путописи” биће представљено необично путовање нашег суграђанина Александра Ђуровића, ултрамаратонца и посвећеника екстремним спортским дисциплинама. У оквиру путописног осврта насловљеног „Пут светлости” Александар Ђуровић ће пренети своје путничко и спортско искуство деветодневног трчања до манастира Хиландара на Светој Гори. Разговор о овом несвакидашњем спортском и духовном подвигу биће поткрепљен фотографијама и видео-записима са путовања.

У разговору учествују Александар Ђуровић и Данка Спасојевић, модератор.

 

Среда, 14. фебруар 2024. године, 18 часова

 

У среду, 14. фебруара 2024. године, у 18 часова, поводом Дана државности Републике Србије, који се обележева 15. фебруара, биће приређено предавање на тему „Сретењски устав и његов значај у српској правној историји”. Њиме ће бити указано на значај првог устава у Књажеству Србији са аспекта правне науке. Сретењски устав, чији је састављач  Димитрије Давидовић, донет је 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу. Уставом је била извршена подела власти на законодавну, извршну и судску, што је тековина која се сматра стандардом демократије и уставности.

Говори проф. др Александар Ђорђевић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Нишу.

 

Среда, 21. фебруар 2024. године, 13 часова

 

У среду, 21. фебруара 2024. године, у 13 часова, у краљевачкој библиотеци, поводом Међународног дана матерњег језика, др Слободан Новокмет, виши научни сарадник Института за српски језик САНУ, одржаће предавање на тему „Српски језик на интернету”. Др Новокмет говориће о начину употребе и трансформацији српског књижевног језика у дигиталном простору, као и о последицама његове измењене употребе у тој сфери.

 

Четвртак, 22. фебруар 2024. године, 13 часова

 

У четвртак, 22. фебруара 2024. године, у 13 часова, на Дечјем одељењу краљевачке библиотеке, биће приређено представљање књиге „Гугуто мемето” Стефана Тићмија, једног од најзапаженијих савремених српских писаца за децу и младе. Реч је о роману који се ослања на традицију најбоље домаће фантастичне литературе. Увођењем етнолошких мотива аутор укида границе времена, а смештањем приче у Село на рубу разума обједињује стварност и уобразиљу.

О књизи говори Стефан Тићми, аутор.

 

Уторак, 27. фебруар 2024. године, 19 часова

 

У уторак, 27. фебруара 2024. године, у 19 часова, у краљевачкој библиотеци, поводом 100 година од смрти Франца Кафке, биће приређено предавање др Јелене Костић Томовић, редовног професора на Катедри за германистику Филолошког факултета Универзитета у Београду, на тему „Процес Франца Кафке – поетичка тежишта”. Овим предавањем ће бити сагледане кључне поетичке тачке Кафкиног целокупног опуса, са посебним освртом на идејно-тематске и језичко-стилске особености „Процеса” као једног од најзначајнијих романа XX века који читаоца суочава са узнемирујућим светом обезличених појединаца и апсурдних догађаја прихваћених као стварносни оквир.