Вести

У оквиру серијала „Филмске приче“, у краљевачкој Библиотеци представљена је монографија „Небојша Глоговац“, ауторке Татјане Њежић, приређене као припадајући део глумачке награде за животно дело „Добричин прстен“, а која је Глоговцу постхумно припала 2018. године. Према речима гошће краљевачке Библиотеке, ауторке овог својеврсног литерарног омажа, одлуком да  Глоговцу постхумно припадне престижно глумачко признање, направљен је преседан када је о овој глумачкој награди реч, те је прерано преминули бард српског глумишта први лауреат коме је постхумно припала награда за животно дело.

Небојша Глоговац, поред кога уз велики глумац, нераскидиво стоји и велики човек,  засигурно је један од водећих српских позоришних и филмских уметника, са широким опсегом глумачког израза и једнако вештим у сваком од њих, а који је чак и осредњи филм, или позоришни комад својим извођењем дизао на више нивое.  Татјана Њежић је монографијом посвећеном Глоговцу дочарала животни и уметнички портрет великог уметника, а снажан допринос овом издању дале су и Небојшине колеге и пријатељи који су на особен начин осветлили Глоговчев лик и дело.

Монографија „Небојша Глоговац“ представљена је кроз њене тематске целине, па тако први део „Сцене и екрани“ чине текстови о Глоговчевом позоришном, филмском и телевизијском опусу.  Најопсежнији је други део овог издања „Речи које живот значе“,  а који садржи избор из интервјуа које је Глоговац  дао бројним медијима, од његових промишљања о времену садашњем, али и есхатолошких, као и од ауторизованих белешки.  Тематска целина „Рекли су“ обухвата прилоге, текстове, казивања Глоговчевих пријатеља, колега, сарадника.

Говорећи о монографији посвећеноj лауреату „Добричиног прстена“,Татјана Њежић  је истакла да књига носи ДНК Небојше Глоговца, те да је настојала да ово штиво буде релеватнтно за оне који су из света културе, односно филма, позоришта, или телевизије, али и да буде пријемчива и да одише њиме и за оне који га нису лично познавали.  Томе је и додала да, поред свих у књизи заступљених аутора, нарочиту захвалност за настанак ове публикације дугује Мини и Милици Глоговац које су јој уступиле чудесну велику кутију с прегршт материјала, од својеврсног прес-клипинга, преко мноштва фотографија до ситних личних ствари, што је, може се рећи,  био и најдрагоценији прилог овом издању.

Разговор са Татјаном Њежић водила је Тијана Качаревић, а у живу дискусију били су укључени и посетоци програма посвећеног Небојши Глоговцу.

Аутор текста Тијана Качаревић

Фотографије Иван Спасојевић