Вести

Зборник стручних и научних радова „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека” изашао је крајем 2023. године године, под окриљем Народне библиотеке „Стефан Првовенчани”. Тим поводом уприличена је конференција за медије у којој су учешће узеле Јасминка Марковић, директорка Библиотеке, и Катарина Јаблановић, уредница зборника.

На конференцији је истакнуто да су финансијску подршку одржавању „Жичког сабора библиотекара 2023” и објављивању зборника пружили Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Краљево. Зборник „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека” садржи 23 стручна рада, од чега су четири рада по позиву и деветнаест по конкурсу; затим беседу Оливере Недељковић, лауреаткиње новоустановљене Награде „Златно слово Дејана Вукићевића”, као и библиографију издања НБ „Стефан Првовенчани” Краљево у периоду од 1985. до 2022. године. Поред штампане верзије зборника, постоји и електронска верзија целокупног издања, као и појединачних радова у пдф формату и доступни су путем интернета.

Директорка Библиотеке нагласила је: „Шести годину за редом краљевачка библиотека организује стручни скуп библиотекара са међународним учешћем, са идејом да се важне и актуелне теме, у циљу унапређења и развоја библиотечко-информационе делатности, сагледају из различитих углова и аспеката. Крајњи резултат саборовања је Зборник радова, званичан запис наших професионалних достигнућа, трајно сведочанство и извор будућих истраживања.”

„Концепт нашег Сабора из године у годину незнатно се мења јер настојимо да сегменте који су успешни развијамо, али га допуњујемо и употпуњујемо новим садржајима. Тако смо поред установљења Награде ’Златно слово Дејана Вукићевића’ и њене доделе у оквиру Сабора, прошле године имали панел-сесију на тему ’Издаваштво библиотека данас’, која је била запажена”, истакла је уредница зборника.

Конференција за медије је била прилика за најаву промоције зборника „Националне професионалне и књижевне награде у библиотекарству Србије и издавачка делатност библиотека” која ће, већ традиционално, бити уприличена у Народној библиотеци Србије, у петак, 1. марта. Поред директорке, Јасминке Марковић и уреднице, Катарине Јаблановић, зборник ће представити и чланови Програмског одбора – проф. др Добрила Бегенишић (Народна библитека Србије) и Горан Траиловић (Градска библиотека Панчево, „Читалиште: научни часопис за теорију и праксу библиотекарства”).

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Аутор фотографија: Александар Димитријевић