Некатегоризовано

У четвртак, 7. марта 2024. године, у 19 часова, у краљевачкој библиотеци биће приређено отварање мултимедијалне изложбе „Нови град! Ко ће још да живи на овом песку?”, посвећене 75. годишњици од почетка изградње Новог Београда. Аутор поставке је историчар Драган Милошевић, виши библиотекар запослен у Одељењу монографских публикација националне библиотеке, док дизајн потписује Бранко Ђукановић. Циљ изложбе је подсећање на ентузијазам и труд којим је омладина градила целу земљу и Нови Београд. Те 1948. године пред њима је била мочвара, а данас имамо највећу општину у Србији са највећим бројем становника.

У припреми изложбе коришћени су материјали из фондова Народне библиотеке Србије, Историјског архива Београда, Филмских новости, Радио Београда, Дома културе Студентски град и приватне збирке. Окосницу изложбе чини десет тематских паноа са изабраним фотографијама и текстовима из листа Нови Београд, који, по мишљењу аутора, на најбољи начин дочаравају живот омладинских радних бригада које су учествовале у изградњи Новог Београда. Биће емитован и документарни филм који је рађен поводом тридесете годишњице изградње Новог Београда, део оригиналног документарног материјала, као и избор фотографија.

Повод за гостовање изложбе у краљевачкој библиотеци је чињеница да се нашла у најужем избору за Награду „Златно слово Дејана Вукићевића”.

Говоре Драган Д. Милошевић, аутор, др Драгана Милуновић и Стеван Стојановић.