Вести

У среду, 17. априла 2024. године, у краљевачкој библиотеци представљена је књига „Нова библиотека: социјална улога и иновативност библиотека“ ауторке Јасмине Нинков. Књигу су објавили 2023. године Педагошки факултет из Сомбора и Интернет клуб из Љига; реч је о стручном штиву, које представља својеврстан наставак претходне ауторкине књиге „Библиотеке XXI века“. „Нова библиотека“ сагледава креативни и иновативни развој библиотечких услуга и пракси које доприносе јачању социјалне улоге библиотекара. Почевши од разматрања значаја и протока информација у 21. веку, ауторка отвара и питања менаџмента јавних библиотека као информационих центара, развојних усмерења савремених библиотека, социјалне улоге библиотеке, као и њеног значаја у унапређењу финансијске писмености. Промоцији су присуствовали библиотекари јавних, специјалних и школских библиотека из Краљева, Врњачке Бање и Ушћа.

У разговору са Катарином Јаблановић, Јасмина Нинков је одговорила на питања о искуствима скандинавских менаџера јавних библиотека које примењује у пракси, о могућим начинима одговора библиотека на изазове у смислу промена у размишљању и духу корисника, о трансформацији традиционалне библиотеке у савремену установу, т.ј. мултимедијатеку, о месту професије библиотекара данас и др.

Јасмина Нинков, дипломирани политиколог и дипломирани библиотекар саветник, директорка је Библиотеке града Београда, највеће јавне библиотеке у Србији, од 2009. године. Била је директор Библиотеке „Милутин Бојић” у Београду од октобра 2002. до јуна 2009. године. Руководилац је великог броја домаћих пројеката; активно објављује текстове у домаћој и страној периодици о књизи, читању, библиотекарству, европским интеграцијама. Учествовала је на бројним стручим скуповима, семинарима и међународним конференцијама. Аутор је многих стручних текстова, као и књига „Библиотеке XXI века” и „Бити библиотекар” (коауторство).

Добитник је великог броја награда, члан је Комисије за доделу виших стручних звања у библиотечко-информационој делатности и Комисије за акредитацију програма сталног стручног усавршавања Народне библиотеке Србије. На светском нивоу члан је Регионалног савета светске библиотечке асоцијације ИФЛА (IFLA – Europe Regional Division Committee) за Европу и члан Сталног комитета Метрополитен секције ИФЛА-е (IFLA Metropolitan Section Standing Committee member).

Текст: Катарина Јаблановић

Фотографије: Иван Спасојевић