Вести

На Дечјем одељењу краљевачке библиотеке представљена је књига „Петра је стварно отишла” ауторке Александре Јовановић. Овај роман намењен је тинејџерском узрасту.

Програм је отворен разговором о роману ауторке и библиотекарке Дечјег одељења, Иване Ђикић. Александра је говорила о ликовима, са највећим акцентом на Петру и Милицу, којима се свет окренуо наопачке јер се њихово пријатељство, због Петрине селидбе, нашло пред бројим препрекама. Петра је девојчица којој све иде од руке, а Милица воли свој свет који посматра иза фото-апарата. Свако поглавље у роману односи се на један дан у животу две најбоље другарице. Ауторки је било важно да покаже поштовање према младима, који врло искрено доживљавају и најситније промене у својим животима. Искуства јуњакиња ове књиге везују се за важне животне теме – прихватање себе, страх од напуштања, однос према физичком изгледу, анксиозност и  нападе панике, супростављање ауторитетима и друге. Породични односи су такође били занимљива тема разговора. Александра је истакла да је развод родитеља желела да прикаже као догађај који не мора оставити последице на однос међу члановима породице.

У програму су учествовали и ученици ОШ „IV краљевачки батаљон”, који су награђени на такмичењу „Батаљонци књигољупци“. Ученици су нам представили своје виђење овог романа.

„Тигрови” (Давид Хренко, Ђурђа Милић, Лена Аксентијевић, Миа Опачић и Неда Ракоњац) су прва група која нам је представила своју најаву, кратак филм у коме су нам приказали себе као јунаке романа и скеч. Након њих, свој филм су нам приказали „Малци генијалци” (Алекса Радосављевић, Бодин Костић, Тара Антонијевић и Ема Булатовић). Ова група ученика је припремила интервју са ауторком. Трећа група су „Змајеви” (Петра Куљача, Андријана Радосављевић, Огњен Пљакић, Нина Николић и Наталија Тијанић). Они су нам своје виђење књиге представили кроз презентацију и скеч.

Ауторка текста Ивана Ђикић

Аутор фотографија Андреј Анђић