Вести

У уторак, 21. маја, краљевачкој публици представљена је књига Милутина Станчића „Записи из Македоније” (Београд: Службени гласник, 2023). Поред аутора, књигу су представили књижевник и новинар, директор Дома културе Грачаница, Живојин Ракочевић и књижевник и главни и одговорни уредник уредник издавачке делатности краљевачке библиотеке Дејан Алексић.

У питању је збирка више од 40 записа – путописа и репортажа насталих током две деценије на простору данашње Северне Македоније. Обилазећи трагове Србе, аутор је повезивао славну прошлост која сеже до Немањића, са тужном садашњицом у којој се Срби као мањина боре да сачувају идентитет.

„Са много историјских података и валидним увидима у комплексност актуелне ситуације аутор успева да ослика српску судбину на просторима које је наградила славом и херојским победама српске војске, а садашњост заборавом на прагу нестанка и асимилације…”, речи су рецензента издања.

Станчић пише о животу у српским селима, потресном стању српских војних меморијала – споменика и гробаља, многобројних средњовековних цркава и манастира, задужбина српских владара и њихове властеле… Користећи се бројним историографским изворима али и етнографским и географским студијама, аутор је истовремено читаоцима открио и неке заборављене или заметнуте историјске чињенице.

Дејан Алексић је истакао да би се књига могла дефинисати као „жал за оним што је било, а што је заборављено”, док је Живојин Ракочевић описао употребивши израз владике Атанасија Јевтића – „географија у табанима” и закључио да је дело на трагу путописа Григорија Божовића…

Ауторка текста: Катарина Јаблановић

Аутор фотографија: Иван Спасојевић