Вести

На 16. Међународној конференцији „Квалитативне и квантитативне методе у библиотекама” ( 16th Qualitative and Quantitative Methods in Libraries International Conference), одржаној од 28. маја до 1. јуна 2024. године, на Криту, представљен је рад „Наслеђе које није заборављено: Аџића кућа у Краљеву” (A Heritage that is not Forgotten: The Adžić House in Kraljevo), чији су аутори, уреднице у Издавачкој делатности „Повеља”, Ана Гвозденовић и Ивана Хренко, као и њен главни и одговорни уредник, Дејан Алексић. Главна тема овогодишње конференције била је „Libraries as pillars of social stability: navigating change, resilience, with knowledge-based leadership and inclusivity”, а једна од подтема у оквиру које је представљен рад „A Heritage that is not Forgotten: The Adžić House in Kraljevo”, била је „Cultural heritage in the 21st century”. Ова конференција одржана је под покровитељством ISAST-а (International Society for the Advancement of Science and Technology).

У филму снимљеном на енглеском језику, за ову прилику, аутори су представили значај очувања културног наслеђа, нарочито кроз обнављање, заштиту и промоцију грађевине каква је Аџића кућа, као и вредност коју она данас има. Они су истакли да у просторијама овог здања настају најбоље песничке књиге у Србији, као и да су у њој радили, а и данас раде, неки од најзначајнијих српских књижевника (Горан Петровић, Драган Хамовић, Живорад Недељковић, Дејан Алексић, Гордана Тимотијевић итд.). Аџића кућа одавно је изашла из приватне сфере и анонимности и постала препознатљив симбол града, не само у физичком већ и у симболичком домену. Нису ретке организоване посете самом објекту (најчешће ученика грађевинских и архитектонских смерова), али и посете писцима. Двориште куће користи се за програме најразличитијег карактера: читалачке вечери, пројекције филмова, промоцију културног наслеђа и његову заштиту…

Данас је прича о Аџића кући прича о томе како се заједничким напорима од извесног рушења стигло до места које живи и траје дајући свој немерљив допринос не само изгледу града већ и ономе што представља његов културни и књижевни идентитет.

Другог дана конференције сесијом у којој је представљен рад „A Heritage that is not Forgotten: The Adžić House in Kraljevo” председавала је Ана Гвозденовић.

Аутори текста Ивана Хренко и Ана Гвозденовић