Вести

Прва збирка песама „Укрштене речи“ фронтмена бенда „Партибрејкерс“ Зорана Костића Цанета, представљена је у краљевачкој библиотеци. Реч је о књизи у којој се песник обраћа бритким, језгровитим, луцидним реченицама, без сувишних речи и претенциозних формулација, а сам аутор каже дау њој нема описа природе и митских створења, те да је у збирци све што није имало где. Читалац, међутим, у неким стиховима може да види и властити одраз и то кроз песникову загледаност у сопство. Костићева књига не сугерише да је све лако и у реду, али охрабрује тиме да мрачно није коначно.

У „Укрштеним речима“ не препознајемо различите стваралачке фазе, већ је збирка обједињена свевременим темама и говори о потрази за неким, љубави, падању, надању, спасењу.

Говорећи о књизи коју чини 147 песама, ненасловљених, већ нумерисаних,  аутор је тумачио време садашње и човекову слабост, кроз есхатолошку и религијску промисао. Указао је на то шта човека тишти, али и шта га ослобађа и да љубав, самоспознаја, захвалност и праштање нуде шансу за спасење. Стварање, поезија, писање, према његовим речима, је личан однос према белом папиру, а песме стижу са небеса и аутор је само спроводник.

Разговор о збирци „Укрштене речи“ са Зораном Костићем Цанетом водила је Тијана Качаревић.

Текст: Тијана Качаревић

Фотографије: Александар Димитријевић