Вести

У четвртак, 13. јуна, а о Спасовдану, према утврђеном обичају, организована је конференција за штампу поводом саопштења имена добитника књижевног признања Жичка хрисовуља. У оквиру манифестације Жички духовни сабор, Преображење, ова вредно признање додељује се најзначајнијом српским песницима већ 33 године. Списак имена досадашњих добитника сведочи да је реч о ауторима чија је лирика дубински одредила главне тонове српске поезије од половине двадесетог века до данас.

На конференцији, одржаној у дворишру Аџића куће, седишту Издавачке делатности наше библиотеке, говорили су директорка НБ „Стефан Првовенчани” Јасминка Марковић, директор Музеја Краљево Дарко Гучанин и главни и одговорни уредник Издавачке делатности Дејан Алексић. Саопштено је да је, према одлуци жирија у саставу: Драган Хамовић (председник), Ана Гвозденовић, Милош Милишић и Љубивоје Ршумовић (у својству прошлогодишњег добитника), лауреат Жичке хрисовуље за 2024. годину песник Мирослав Цера Михаиловић.

У образложењу одлуке, председник жирија Драган Хамовић истиче: „Песникови почеци у знаку неког широко разливеног бунта у односу на окружење, а дијалекат је спасоносни проналазак његове ауторске зрелости. Поезија Цере Михаиловића на језичком стандарду и поезија староштокавског наречја коегзистирају у овом ауторском гласу, творећи јединство у доследној двојности израза…”

Песник Мирослав Цера Михаиловић рођен је 16. априла 1955. године у Преображењу код Врања. Међу његовим важнијим књигама песама су „Трчи народ”,  „Лом”, Кључне тачке”, „Сол на рану”, „Довде ми је више”, „Длака на језику”, „Поглед са коца”, „Друга памет”…. Добитник је низа песничких признања, као што су: „Драинчева награда”, „Змајева награда”, „Бранко Ћопић”, „Ђура Јакшић”, Плакета са ликом Симе Матавуља Удружења књижевника Србије за целокупно књижевно дело, и друге.

О његовој поезији, поводом „Змајеве награде”, Матица српска је 2011. објавила зборник радова „Поезија Мирослава Цере Михаиловића”.