Читач Бернхард Шлинк

 
 

Читач је прича о великој љубави, али је истовремено и прича о моралној одговорности, кривици и недужним жртвама.
Главни лик овог романа, Михаел Берг, из перспективе одраслог човека приповеда о својој младости и љубавним искуствима са Ханом Шмиц, женом двадесет година старијом од њега. Ова љубав за Берга представља повод за најтеже унутрашње конфликте. Када се касније, као правник, поново сусреће са Ханом која се налази на оптуженичкој клупи, дилема пред којом се Берг налази је знатно сложенија.
… Слојеви наших живота наталожени су један преко другог, додирују се, тако да нас у новом искуству увек дочекује и оно пређашње, и то не као нешто с чим смо завршили, већ као живо и присутно…

   
  Књига за децу
               Дом госпођице Перегрин за чудновату децу Рансом Ригс
   
 

Дом госпођице Перегринза чудновату децу је незабораван роман који, комбинујући прозу и фотографије, ствара узбудљиво читалачко искуство у коме подједнако уживају и тинејџери и одрасли, сви који су спремни да уроне у фантастичну мрачну авантуру. Ово је чудесно дело маште од којег ће вам жмарци кренути низ кичму.
Прича започиње породичном трагедијом због које ће се шеснаестогодишњи Џејкоб отиснути на судбоносно путовање до удаљеног острва у Енглеској, где ће открити веома необичне ствари.  Дом госпођице Перегрин за чудновату децу је преведен на преко двадесет језика, а филмску екранизацију потписао је чувени режисер Тим Бартон.