ВестиПрограми у Библиотеци

Читаоница Дечјег одељења Народне библиотеке Стефан Првовенчани била је премала да прими све Краљевчане заинтересоване да се сусретну с монахињама манастира Градац и чују њихове занимљиве приче о прошлости и садашњости овог манастира. Мати Јефимија, игуманија манастира Градац, уз логистичку подршку оца Виталија, и градачких сестара, упознала је присутне са историјом манастира, његовим архитектонским лепотама, али и животом у њему данас.
Наиме, Градац је данас познат као манастир младог сестринства, са можда највише факултетских диплома, у коме се негују иконопис, вез, ткање и друге вештине, прави еколошка амбалажа, али и књиге, веб сајтови, видео и мултимедијални радови, организују изложбе и представе, а посебна пажња поклања веронауци и духовном образовању најмлађих. Посетиоци програма су имали прилике да виде торбе, чарапе, кутије, које се праве у манастиру, али и Православну читанку, брошуру Радујте се, инсерте из филмова и квизова, који су такође настали у Градцу.

Радост коју су наши гости са собом донели у Библиотеку помућена је причом о угрожености манастира и опасности од влаге:
У сиги, којом је манастир зидан, појављује се пукотине које влага све више шири. У више наврата смо указивали на неопходност хитне интервенције како би се пропадање сиге зауставило, али у Београду као да неће да нас чују. Ми смо немоћне да ишта урадимо и биће онако како Бог буде одлучио – рекла је градачка игуманија.
Програм је организован у сарадњи са краљевачком црквом Свете тројице.
20. март 2009.