ВестиПрограми у БиблиотециЂавоља барош - цветска природна баштина

Синоћ је представљање Ђавоље вароши, јединог нашег кандидата за Нових седам светских чуда природе, у Библиотеци почео нови серијал едукативних програма ВОДИЧ КРОЗ ПРИРОДНЕ ЗНАМЕНИТОСТИ СРБИЈЕ.
Радован Танасковић, вишегодишњи директор Туристичке организације Куршумлија, данас, иако у пензији, директор развојног сектора у Предузећу за природна лечилишта и туризам Планинка, упознао је многобројне заинтересоване посетиоце са особеностима овога локалитета, његовим геолошким, али и другим карактеристикама.

Локалитет „Ђавоља варош” је стављен под заштиту државе још 1959. године, а 1995. године је Уредбом Владе Републике Србије проглашен за природно добро од изузетног значаја и стављен у прву категорију заштите – СПОМЕНИК ПРИРОДЕ.
На основу стручне документације Завода за заштиту природе Србије, Ђавоља варош, као природно добро посебних вредности од светског значаја, предложена је за упис у Листу светске баштине при УНЕСКО.
Такође, на Сајму туризма, који је недавно одржан у Београду, Ђавоља варош је изабрана за најбољу домаћу дестинацију у 2008. години.
10. април 2009.