ВестиПрограми у Библиотеци

Крајем 2001. године група домаћих писаца издвојила се из Удружења књижевника Србије и оформила Српско књижевно друштво. Новој еснафској организацију, по речима песника Милована Марчетића, председника, прикључили су се најпознатији српски књижевни ствараоци, међу којима и писци из Краљева: Горан Петровић, Живорад Недељковић, Дејан Алексић… Данас око 200 писаца има чланску карту Српског књижевног друштва. О раду СКД, на представљању у краљевачкој библиотеци, крајем протекле недеље, говорио је њен челни човек Милован Марчетић.

Наше Друштво настало је 2001. године, након чувених „октобарских промена“, али наш настанак нема везе с политичким дешавањима у то доба, већ нас је удружила брига о сталешким интересима српских писаца… Данас издајемо часопис Књижевни магазин, организујемо трибине и програме представљања домаћих и иностраних писаца, домаћини смо међународног књижевног скупа писаца у Чортановцима… У нашем чланству су најелитнији српски писци – рекао је Марчетић.

Након уводних напомена, представљено је неколико писаца, чланова СКД. Осим Марчетића, своје радове читали су песникиња Ана Ристовић и прозаисти Марија Иванић и Мирко Демић.

29. март 2010.