ВестиПрограми у Библиотеци

Овом препоруком библиотекара, у краљевачкој Народној библиотеци Стефан Првовенчани, богато и садржајно, обележен је 23. април – светски дан књиге.

Тог дана, најпре је, у холу приземља наше зграде, представљена нова библиотечка услуга Узмите и обавезно заборавите. Ту је, наиме, изложено више десетина књига које су наши суграђани могли да узму, уз обавезу да, када заврше читање, примерак намерно „забораве“ на неком јавном месту, у чекаоници, на шалтеру, клупи у парку…како би је неко други лако пронашао и тако наставио ланац читања. Примерци су разграбљени за непуних тридесетак минута.

Књиге су нашим суграђанима, на Позајмном одељењу, препоручивали матарушки парох Љубинко Костић, архијерејски заменик епископа жичког Хризостома и професор и музичар Слободан Јелић, док су се с најмлађим читаоцима, на Дечјем одељењу, дружили глумица Биљана Костантиновић и песник Дејан Алексић.

Током преподнева представници библиотеке обишли су краљевачко породилиште и матарушки Геронтолошки центар и уручили поклоне прворођеној беби и штићеницима Старачком дома.

Песник Живорад Недељковић, уредник издавачке делатности краљевачке библиотеке, овогодишњи добитник награде Меша Селимовић, одржао је песнички матине у краљевачкој Гимназији. Његове стихове помно су слушали ученици филолошких одељења.

Обележавање Светског дана књиге завршено је на Дечјем одељењу Археолошком радионицом и квизом знања из области историје у којем су учествовали краљевачки предшколци и основци.

         

26. април 2010.