ВестиПрограми у Библиотеци

У оквиру свог редовног програма Водич кроз манастире и света места, Народна библиотека Стефан Првовенчани била је синоћ домаћин програму посвећеном манастиру Ђурђеви ступови, задужбини великог српског жупана Стефана Немање, оснивача светородне лозе Немањића. О једној од најстаријих богомоља из немањићког доба у тзв. Рашкој области, чија је обнова, под слоганом Подигнимо Ступове, обновимо себе, у току, говорили су стручњаци краљевачког Завода за заштиту споменика културе, архитекта Вељко Вучковић и археолог Гордана Тошић.

Манастир је подигнут, како истиче Вељко Вучковић, око 1171.године, а ктитор га је посветио светом Ђорђу, пошто је Србија постала независна и слободна жупанија. На ово се српски владар заветовао док су га Византинци држали заточеног у једној пећини. Монашки живот је угашен, а манастир  је запустео 1689. године. Његова обнова започета је 2000. године.

Госпођа Гордана Тошић, директорица краљевачког Завода за заштиту споменика, нагласила је, између осталог, да манастир угрожава дивља градња у непосредној околини, што је случај и са осталим средњовековним православним богомољама у околини Новог Пазара, као што је, рецимо, Петрова црква.

28. април 2010.