ВестиПрограми у Библиотеци

– Нисам имао намеру својим сећањима ни дас завађам, ни да развађам. Само сам желео да оставим траг. Јер, овде се све тако брзо заборавља…Ако и јесам негде судио, чувао сам се да, где год је то могуће, не пресудим оштро, радостан због божје милости да нигде не будем егзекутор…

Овако је о својој књизи Ноћ дуга годину дана, с поднасловом Винковачки ратни игроказ 1990-1991,говорио Дејан А. Милић, на представљању у читаоници на трећем спрату краљевачке Библиотеке.

О овој прози докуменатристике и сећања, инспиративно су говорили новинар Борко Гвозденовић и адвокат Борис Кошћал, наглашавајући да се ради о књизи која аутентично сведочи о ратним збивањима у некадашњој Југославији.

– Књига Дејана Милића је само наизглед аутобиографски спис и хроника. Међутим, када аутор говори о стварним догађајима и ликовима и када их коментарише заузимајући ироничан тон, он се удаљава од пуког бележника и хроничара и приближава литерарно-документаристичком писцу који слика злехуду судбину својих јунака којима се сурово поигравају историјске околности. Њоме писац одужује неодужени дуг према још једној трагичној генерацији часних војника и официра која се 1991. године нашла на раскрсници уништења и беспућа и страдала на различим странама у бесмисленом рату…оценио је проф. др Јовица Тркуља, уредник Милићеве књиге.

27. мај 2010.