ВестиПрограми у Библиотеци

Увек сам желела да будем песма коју ће људи певати кад су тужни …записала је, пред крај свог живота, Мелина Меркури, легендарна атинска глумица и певачица, некрунисана грчка краљица коју су њени пријатељи звали жена ватра, жена светлост, жена сунце. Меркуријева је најпре велику популарност у Грчкој и свету стекла улогама у филмовима Стела и Никад недељом у којем је отпевала незаборавну песму Деца Пиреја, а касније је, након војног пуча у отаџбини, постала симбол Покрета отпора којем су припадали многи уметници, међу којима и композитор Микис Теодоракис.

Због противљења војној хунти, коју су предводила четири грчка пуковника, Меркуријевој је из Америке, у којој је била на гостовању, забрањен повратак у отаџбину и одузето јој држављанство, па је годинама живела у изгнанству. По повратку у Грчку, након пада војне хунте, прикључује се политичкој организацији Пасок и постаје министар културе и просвете. Залаже се за враћање опљачканог хеленског археолошког блага. У таквим настојањима, умире 1994. године и бива сахрањена у Атини уз све државничке почасти.

Своје уметничко ангажовање и борбу за увођење демократије у своју вољену земљу…детаљно је описала у аутобиографској књизи Рођена ка Гркиња која је представљена у краљевачкој библиотеци. О књизи и последњој грчкој богињи, говориле су Наташа Марковић и Ивана Хаџи Поповић, директорица и уредница издавачке куће Плави јахач. Приказан је и документарни филм о животу Мелине Меркури.

23.јул 2010.