ВестиПрограми у Библиотеци

Програми посвећени Дечјој недељи били су веома разноврсни, креативни и едукативни. Почели смо гостујућом изложбом Аверси и верси коју је приредио и отворио Душан Поп Ђурђев. У програму су, поред аутора, учествовали Тијана Мачужић, флаута и полазници Студија лепог казивања Кристина Живановић и Душан Маџаревић.

Два посебна програма приредили смо за децу из Дечјег села (учествовали су писци Игор Коларов и Бранко Стевановић) и за децу  на  Педијатријском одељењу Студеница.  Са децом су се дружили песници  Милоје Радовић, Надежда Танасковић и Тијана Мачужић, флаута.

У  ОШ Вук Караџић, огранак на Берановцу, и ОШ Живан Маричић у Жичи приредили смо књижевне програме. Поред писаца Игора Коларова, Бранка Стевановић, Надежде Танасковић и Милоја Радовића у учествовала су деца из литерарних секција поменутих школа.

Са уметничком школом из Краљева реализовали смо програм Види чуда, живи писци. Урађено је чертрнаест портрета живих писаца за децу, а у исто време паралелно са младим уметницима, предшколска деца из Краљева и околине, по замисли Косане Димитров и Боре Тошића, радила су свој уметнички цртачки програм на живим и стварним ликовима (Цртам, цртам, пишем, пишем).Приређена је заједничка изложба предшколаца и ученика уметничке школе.

Књига је огледало света, назив је другог програма за предшколце који су, овом приликом поклонили 80 књига Дечјем одељењу.

Током Дечје недеље промовисали смо две књиге. Најкраће српске приче за децу коју је приредио Игор Коларов и Кутију за звезде Гордане Тимотијевић. Прва је представљена у Библиотеци, а друга на Гочу, у Дечјем одмаралишту, месту на којем се догађа радња књиге.

На Краљев дан, по замисли археолога Биљане Даниловић,  реализован је уводни едукативни програм Србија у боји пурпура (циклус педавања о римским царевима рођеним на територији Србије).

Деца песници, песници за децу је традиционална и завршна манифестација обележавања Дечје недеље. На књижевном конкурсу  приспели су бројни радови ученика, а жири којим је председавао Мирко С. Марковић наградио је осам најуспешнијих. Душана Маџаревића, Мињу Главчић, Владимира Павловића, Јовану Секулић, Јелену Велимировић, Јовану Милетић, Ану Мартић и Мину Кокеза.Наградађен је и педагог Славица Павловић, учитељици Основне школе Четврти крљаљевачки батаљон.

     
12. октобар 2010.