ВестиПрограми у Библиотеци

Предавања о стресу изазивају велико интересовање код Краљевчана, па је тако било и када је, у читаоници на трећем спрату краљевачке библиотеке, о томе говорио примаријус др Петар Боровић, лекар Института за јавно здравље Србије “Милан Јовановић Батут“ из Београд. Иако је најмање времена потрошио говорећи о стресу изазваном земљотресом, Боровић је нагласио да се таква врста стреса не може контролисати, али да је “контрапродуктивно“ бежати од проблема.

– Не постоји чаробна формула, свако мора да сам пронађе начин борбе против те врсте стреса. Добро је што у свему овоме нисте сами. Нема друге: бори се или бежи. Морате једни другима помагати, бити једни уз друге – то је веома лековито – рекао је Боровић

У занимљивом и инспиративном наступу пред више десетина Краљевчана, Боровић је говорио о узрочницима стреса у свакодневном животу као што су исхрана, конзумирање алкола, напитака…формулишући стрес као физички или психички доживљај који исцрпљује организам. Боровић је говорио и о начинима превазилажења стреса, а његово предавање допунила је др Снежана Плавшић, причом о најчешћим узорчницима стреса савременог човека.

17. децембар 2010.