ВестиПрограми у Библиотеци

Велики број Краљевчана присуствовао је синоћњем програму на трећем спрату наше библиотеке посвећеном проф. др Михаилу Ђурићу, једном од најистакнутијих српских филозофа и правних експерата, члану САНУ и Европске академије наука и уметности у Салцбургу. О овом интелектуалцу, прогоњеном од стране режима Јосипа Броза Тита осамдесетих година прошлог века, говорили су академик проф. др Данило Баста и проф. др Јовица Тркуља са београдског Правног факултета. Уважени професори, поштоваоци дела и лични пријатељи Михаила Ђурића, сложили су се да се ради о “јединственом чувару достојанства и интегритета филозофије“.

– О професору Михаилу Ђурићу, чији сам асистент био на Правног факултету у Београду, не може се говорити равнодушно. На његовом примеру, можда се, најбоље очитује она изрека која каже да “ако филозоф није човек, понајмање је филозоф…“ Све до појаве његових “Сабраних списа“, није било књиге која у тој мери изражава непоколебиву оданост филозофији. Они су незаменљив образац одговорног рада о филозофији и за филозофију – рекао је академик Данило Баста.

С великим уважавањем и љубављу, о академику Михаилу Ђурићу говорио је и проф. др Јовица Тркуља. У програму је учествовао и глумац Драган Пешић.

01. април 2011.