ВестиПрограми у Библиотеци

Одавно у краљевачкој Библиотеци није била тако свечано и господствено као синоћ. У читаоници на трећем спрату, пред великим бројем знатижељника, одржано је Вече о Иви Андрићу. Поводи достојни највећих књижевника света: стогодишњица од првог Андрићевог објављеног рада, педесетогодишњица од доделе Нобелове награде и представљање капиталне “Библиографије Иве Андрића“ у издању Библиотеке Матице српске, Андрићеве задужбине и САНУ.

Академик Миро Вуксановић, писац и управник Матичине Библиотеке, најпре је, уз сарадњу глумице Биљане Костантиновић, говорио о “читању“ Андрићеве приповетке “Мост на Жепи“, пишчевом тумачењу клесаног камена, мостова који спајају вечност и загонетним тајнама обала у измаглици (“А сва је наша нада с оне стране“), затим о Андрићевој прозној песми “У сумараку“, објављеној септембра 1911. у сарајевској “Босанској вили“ и на крају о капиталној “Библиографији Иве Андрића“ коју је потписао као главни и одговорни уредник. “Оно што је Андрићевом руком написано, одавно је наше пространо имање…“ закључио је академик Вуксановић.

Он је на крају програма краљевачкој Библиотеци уручио 500 књига, дар Библиотеке Матице српске, рекавши да се у “овако уређеној кући књиге“ осећа “свечано и узвишено“. Захвалила је управница Драгана Типсаревић, нагласивши да су после прошлогодишњег земљотреса, књиге “најлековитији поклони“.

21. октобар 2011.