ВестиПрограми у Библиотеци

Тротомна књига и документарни филм “Војска Југославије у одбрани од НАТО агресије 1999.“, у издању Клуба генерала и адмирала Србије, представљени су синоћ у краљевачкој Библиотеци. О овом, како је истакнуто, “капиталном издању“, говорили су генерал-потпуковник у пензији Златоје Терзић, ратни помоћник начелника Штаба Врховне комаде, генарал-мајор Милош Ђошан, главни и одговорни уредник књиге и генерал-мајор у резерви Душан Војводић, аутор филма. Књига је, иначе, настала као резултат округлих столова одржаних 2007. и 2009. године у Београду, на којем су учествовали високи официри некадашње Војске Југославије.

Тада се разговарало о рату вођеном на Косову и Метохији између Војске Југославије и НАТО-пакта. У тој “неравноправној борби“ страдало је између 1.200 и 2.500 цивила и војника, а тадашња Југославија претрпела штету од око 100 милијарди долара. Књига представља ексклузивно сведочанство о овом догађају “који не смемо заборавити“.

Клуб генарала и адмирала Србије притекао је, иначе, у помоћ краљевачкој Библиотеци после прошлогодишњег земотреса новчаним прилогом, а синоћ су нам поклонили своја издања. Иако у пензији, генерали и даље служе – народу.

4. новембар 2011.