ВестиПрограми у Библиотеци

– Непријатељи наши који нам пребацују да више поштујемо Светог Саву од Христа, не знају оно што ми знамо: да је Свети Сава свети само што је живео по науци Христовој и да се ми, клањајући се Њему, клањамо у ствари Исусу Христу…Сетили смо се ових речи патријарха Павла припремајући се да обележимо Савиндан, празник посвећен највољенијем српском свецу – Светом Сави (Немањићу). У петак, 27. јануара, у читаоници Дечјег одељења, с почетком у 19 часова, 23. пут, организоваћемо Светосавску академију. Гост ће нам бити Дејан Милић, професор на Правном факултету “Унион“ и некадашњи вишеструки победник у беседништву које се одржава на београдском Правном факултету. Своју беседу Милић је назвао “Реч о Растку Немањићу, прича је о Србији“. У музичком делу програма учествоваће фрулаш Мирољуб Шаптовић и певачка група “Тканица“.

Богат програм припремљен је и на Дечјем одељењу за наше најмлађе чланове и суграђане. Ту је већ отворена изложба “Свети Сава – пастир и предводник“, а у припреми је фото-изложба “Савиндани на Дечјем одељењу“. Аутор је библиотекарка Јелена Андрић.

У изложбеном простору на нашем другом спрату постављена је изложба “Светородна династија Немањића“. Реч је о текстовима из фонда периодике које је прикупио библиотекар Александар Димитријевић. Библиотекарка Катарина Јаблановић припремила је, на првом спрату, изложбу “Принц Растко – Свети Сава“ који је, како је певао Васко Попа, ишао, а пут се за њим рађао.

18. јануар 2012.