ВестиПрограми у Библиотеци

Занимљиво књижевно вече посвећено грофу Сави Владиславићу, после цара Душана Силног, како је речено, најутицајнијем Србину од кад је света и века, одржано је у Краљеву, у организацији Народне библиотеке “Стефан Првовенчани“ и Радио-телевизије Србије, односно Издавачке делатности Јавног сервиса. Повод је био појављивање књиге “Тајна информација о снази и стању кинеске државе грофа Саве Владиславића“, у издању РТС. О Владиславићу, оличењу Србина из Херцеговине, “опрезног колико и неустрашивог, сневача колико и реалисте, Медитеранца колико и Балканца“, исцрпно и ауторитативно говорио је Владимир Давидовић, преводилац и приређивач овог драгоценог дела.

Како је нагласио, Давидовић је, с намером да “овај лик извуче из затамњене историјске прошлости“, више говорио о лику Саве Владиславића, него о његовим обавештајним списима за руског цара Петра Великог. Владиславић је, као оснивач Руске обавештајне службе, био “десна рука“ моћног руског цара – у државним пословима и војним походима. Мудри Србин је уживао велико поверење Петра Великог, стекао углед и богатство. Проглашен је народним херојем Русије и одликован Орденом Александра Невског.

– Сава Владиславић је обилато помагао Српску цркву и српски народ подстицао, новчано и војно, на борбу за ослобођење од Турака и као ретко ко задужио свој род. Ипак, у потпуности је заборављен, као, уосталом, и многи потоњи врли Срби. Сасвим случајно сам дошао до његових обавештајних списа и, ево, РТС је, три века након њиховог појављивања, објавио на српском језику – истакао је Владимир Давидовић.

Исте вечери, у краљевачкој Библиотеци представљен је и “Дневник Милана Ђ. Милићевића“, најпознатијег јавног и културног радника Србије последње четвртине 19. века. О књизи је говорио Драган Инђић, уредник Издавачке делатности РТС.

13. март 2012.