ВестиПрограми у Библиотеци

У оквиру Недеље руске културе у Краљеву, а у организацији Српско-руског дома “Св. Александар Невски” у Народној библиотеци “Стефан Првовенчани” одржана је трибина посвећена великом руском мислиоцу Ивану Александровичу Иљину, а на тему “Политичка и правна философија Ивана Иљина”. Од присутних беседника посетиоци су били у прилици да сазнају нешто више и о животу овог руског философа. Наиме, према речима гостију предавача, Иљин је дубоко религиозни православни философ, али и човек са јасно израженим политичким ставом и оштро се опирао ондашњем бољшевичком режиму у Русији и националсоцијализму у Немачкој.

С тим у вези овај мислилац је трпео прогоне из родне му Русије од стране комунистичког вођства, али и од нациста у Немачкој. За собом је оставио обимно и драгоцено философско дело које чини педесетак књига написаних врло јасним језиком и прецизно формулисаних.

Иљин је данас врло цитиран философ у Русији, а на његову мисао се неретко и радо ослања и актуелни председник Русије Владимир Путин, као и бројни интелектуалци и утицајни људи из ове земље.

Учесници на овој трибини били су: Владимир Димитријевић, књижевник и публициста; Владимир Меденица, философ, публициста и издавач; Мирослав Ивановић, философ и преводилац и Зоран Чворовић, правни историчар.

28. мај 2012.