ВестиПрограми у Библиотеци

Бог не може све да стигне, зато је измислио мајку, мото је књиге “Мајке познатих“, чији је аутор познати српски драматург, писац и редитељ Јован Ћирилов. Књигу је издала београдска “Лагуна“, а у њој се налазе записи о мајкама Леонарда да Винчија, Достојевског, Кафке, Шекспира, Толстоја, Моцарта, Чаплина, Стаљина, Хитлера, Обаме, Тесле, Црњанског…Синоћ је ово дело представљено у краљевачкој библиотеци.

– Мало су познати портрети мајки многих познатих личности кроз историју, а Ћирилов је изнео многе занимљиве и непознате појединости о њима…

У овој књизи сажимају се, на основу материјалних споменика и расположивих података, ауторови увиди у однос друштва према мајци у праисторији, код Хелена и Римљана, или у српском средњем веку, али и савремене представе о мајци које се огледа у афоризмима и пословицама, а и стриповима – каже Дејан Михаиловић, уредник књиге.

– О мајкама се пише столећима. Мајка се слика већ вековима. Мајка се слови пре почетка писма…У свим религијама света мајке су идеална бића, а у хришћанству је, чак, невина, неокаљана еросом. У херојским еповима мајка је достојна својих синова јунака. И сама је хероина. Свако има само једну која га је родила…- рекао је Јован Чирилов.

31. мај 2012.