ВестиПрограми у Библиотеци

У изузетном амбијенту дворишта Аџићеве куће, у којој је иначе смештена редакција часописа “Повеља“ и издавачка делатност краљевачке библиотеке, синоћ је представљена “Југословенска кинотека“, српска установа културе од изузетног значаја, једна од највреднијих филмских ризница на свету. О њој је инспиративно говорио Радослав Зеленовић, дугогодишњи руководилац и свакако најзаслужнији за њен углед.

– Југословенска кинотека чувар је најкомплетније филмске производње чак 134 земље света од 1895. године до данас, и у недугој филмској историји од 115 година, многи од њих стари су и стотину година.По броју филмова Југословенска кинотека се убраја међу првих десет, а по њиховој вредности међу првих пет на свету. Због изузетног значаја и културне мисије коју врши, Кинотека би ускоро требало да се нађе на Листи светске културне баштине УНЕСКА – истиче Зеленовић.

Осим обиља филмске грађе, Кинотека расположе и са 250 хиљада фотографија и плаката, више од 650 предмета из предисторије и историје филма. Међу њима највећу пажњу привлачи камера браће Лимијер из 1896. године, један од штапова Чарлија Чаплина, документа релевантна за историју филма.

Бројни посетиоци имали су прилику да виде кадрове из филма “Пијачни дан у Краљеву“, снимљен пре 108 године, затим кратке филмске записе с почетка 20. века о манастирима Жича и Студеница…

10. август 2012.