ВестиПрограми у Библиотеци

Поводом петогодишњице смрти песника Стевана Раичковића и шездесетогодишњице објављивања његове песничке књиге “Песма тишине“, у краљевачкој Народној библиотеци “Стефан Првовенчани“ одржан је програм посвећен делу непревазиђеног српског лиричара. О поетици аутора “Камене успаванке“, “Записа о црном Владимиру“, “Разговора с иловачом“…говорио је др Драган Хамовић, један од најбољих познавалаца Раичковићевог дела. Прошле године краљевачка Библиотека објавила је аналитичку књигу “Раичковић“, чији је аутор Драган Хамовић.

– Ако је освит нашег романтизма био у знаку песника који је огласио “Стражилово“ као знаменити лирски топоним, ако је прва половина 20. века обелоданила Црњанског и Десанку Максимовић, онда је друга половина тог столећа принела врховима српске лирике дело Стевана Раичковића…оцењује Драган Хамовић.

У холовима краљевачке Библиотеке постављена је изложба “Врх тишине – Стеван Раичковић“ чији је аутор мр Ана Гвозденовић, уредница у нашој издавачкој делатности. Реализацију ове изложбе помогло је Министарство културе Републике Србије, а могли су је видети посетиоци октобарског Сајма књига у Београду и Библиотеке у Крагујевцу.

30. новембар 2012.