ВестиПовеља

Претпоследњег дана београдског Сајма књига, у суботу, 1. новембра, у сали “Борислав Пекић“, представљена је наша едиција Поезија настаје, у којој смо овог лета објавили дела Михајла Пантића Од стиха до стиха и Мирослава Максимовића Скривени посао. ( Прошле године одштампали смо књигу проф. др Радивоја Микића Стих и значење).

Проф др Михајло Пантић, чија је књига Од стиха до стиха, заправо, “трећи део“ есеистичког дела Свет иза света, најпре је рекао да се “песници у Краљеву осећају као међу својима“, а потом је говорио о парадоксу: песничке књиге мало ко чита и купује, али су зато у књижевној критици веома заступљене.

– Средиште објављивања српске поезије више није (само) Београд. Напротив, судећи према збивањима на том за културу предсудно важном, али тржишно потпуно неатрактивном подручју, последњих година најзанимљивији песнички наслови излазе у Краљеву, Чачку, Вршцу или Панчеву, таман колико и у Београду или Новом Саду. Са сумраком некадашњих државно надгледаних и дотираних издавача, пуну иницијативу су преузеле мале издавачке куће, тако да част савремене српске поезије данас пре свих бране “Повеља“ из Краљева, а потом вршачки “КОВ“ или чачански “Градац“…истакао је Михајло Пантић.

Велико и богато песничко искуство Мирослава Максимовића “написало је“ књигу Скривени посао, у којој познати и признати песник размишља о песничким поступцима, начинима настајања поезије, моделима читања, песницима, читаоцима…

… Поетички текстови су откривање у скривеном послу. Суштину посла не могу да открију, ма колико се њихови аутори трудили и били паметни, али могу нама да, као поарои-читаоци, приђемо скривеном послу читања поезије…рекао је Максимовић.

Овај сајамски програм приредила је и водила уредница у нашој издавачкој делатности мр Ана Гвозденовић.

1. новембар 2014.