Библиотекари препоручују

Циганин, ал најлепши је трећи роман Кристијана Новака, аутора чији је претходни роман Чрна мати земла привукао пажњу критике, а Вечерњи лист Хрватске уврстио га је у десет најбољих хрватских романа у последњих педесет година. Оба романа су послужила за представе Хрватског народног казалишта, док је Чрна мати земла екранизован.

Другим романом Новак је потврдио да је један од најбољих млађих аутора са ових простора и да његове књиге завређује велику пажњу. Циганин, ал најлепши је у основи криминалистички роман, Ипак он је према снажним и опсежно написаним унутрашњим рефлексијама ликова, психолошки и роман детињства, натуралистички роман са љубавном причом, али и много тога другог што га чини веома актуелним.

Радња романа се одвија кроз наративе четири различита и на први утисак неповезана лика. Место где се одвија радња је хрватско Међумурје, па је део дијалога написан на међумурском кајкавском дијалекту, што читање дијалога чини донекле изазовом, али помаже упознавању менталитета ликова и чини роман живописнијим.

Осим Милене која се после неуспешног брака враћа у родно место Саболшчак, упознајемо и Сандија, који живи у оближњем ромском насељу Буков Дол. Романтична веза која се развија између њих не наилази на одобравање становника ова два места, и све наводи на очекивани резултат лоших односа. Ипак крај романа нуди другачији исход од очекиваног, што овај роман чини напетим и занимљивим.

Кроз приповедање Сандија аутор је врло детаљно и потресно описао одрастање ромског дечака, који је радо ишао у школу, али је био принуђен да се сналази на начине познате деци одраслој без оца у сиромашној заједници. Ипак он одраста у младића вредног поштовања, и налази своје место у суседном Саблошчаку.

Још једну причу нам даје Курд, избеглица Назад који прелази хиљаде километара и ко зна колико граница бежећи из ратног Ирака, постајући на том путу све мање човек који је кренуо из Мосула.

Последњи угао приче припада полицајцу из Загреба Планчићу, који долази у Међумурје противно својој вољи да ради на случају троструког убиства, које ће се на крају романа разрешити кад сва четири наратива буду испричани.

Роман је подељен у седам поглавља од којих шест имају назив једног страха, јер аутор на почетку приче каже: „Родиш се са страхом од гласних звукова и падања. Осталих стотину фобија научиш од ближњих. Нека те чувају од опасности, да. Али већина је ту само да збија шале са нашим животима.“

Кристијан Новак је рођеу у Баден Бадену 14.05.2020.  Докторирао 2011. Године након завршених студија германистике и кроаистике Филозофског факултета у Загребу. Ради као доцент на Одсеку за кроаистику Филозофског факултета у Ријеци.

Био је хрватски репрезентативац у каратеу од 1998-2009.